Rusija pokrenula teške zračne napade širom Ukrajine

Moskva je u utorak pojačala zračna bombardiranja Ukrajine dok je sastanak G20 na Baliju krenuo prema rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija, piše Politico.

Moskva je posljednjih tjedana ciljala na glavnu energetsku infrastrukturu i druge komunalne usluge u pokušaju da slomi ukrajinski moral prije zime, dijelom kao odgovor na velike neuspjehe na bojnom polju. Ruski gubitak Herson, grada na jugu Ukrajine, najnoviji je poraz koji sada tjera Moskvu da se vrati ubojitim napadima na civilne ciljeve.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak napisao je na Twitteru da je Putin lansirao projektile kao odgovor na govor u kojem je Zelenski G20 jasno nazvao G19, negirajući legitimitet mjesta Rusije za stolom. “Rusija je odgovorila na snažan govor Zelenskog na G20 novim raketnim napadima”, rekao je.

Kijev je očekivao pojačane ruske napade nakon sastanka čelnika 20 vodećih gospodarstava. Predstavnik zapovjedništva zračnih snaga Yuri Ignat rekao je ukrajinskim medijima tijekom vikenda: “Oni vole izvoditi neke provokacije u takvim danima.” Zračne uzbune objavljene su u svim dijelovima zemlje osim na Krimu koji je okupirala Rusija. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su u glavnom gradu pogođene tri stambene zgrade i da je pola ljudi ostalo bez struje. Gradonačelnici Lavova, Harkova i Rivna izvijestili su o djelomičnim nestancima struje.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Twitteru da su napadi znak da Rusija nije iskreno zainteresirana za mirovne pregovore. “Ruske rakete upravo sada ubijaju ljude i uništavaju infrastrukturu diljem Ukrajine. To je ono što Rusija ima za reći o pitanju mirovnih pregovora. Prestanite sugerirati Ukrajini da prihvati ruske ultimatume! Ovaj se teror može zaustaviti samo snagom našeg oružja i principa”, rekao je.

Ukrajinski ministar energetike German Galushchenko rekao je u utorak da su napadi koje je Rusija izvela ranije tijekom dana najveće granatiranje energetskog sustava zemlje od početka rata, prenosi Baha News. “Danas Rusija opet izvodi velike raketne napade na energetske objekte. Ovo je najmasovnije granatiranje energetskog sustava od početka rata”, rekao je Galuščenko i upozorio da bi napad mogao imati posljedice i na neke susjedne zemlje. Ranije su ukrajinski dužnosnici rekli da je Nacionalna elektroenergetska tvrtka Ukrenergo uvela izvanredna isključenja struje u cijeloj zemlji kao rezultat ruskih napada.





Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga naveo je da je Rusija ispalila oko 100 projektila. Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da ih je 85, prenosi France Presse. Zelenskij je upozorio da bi moglo doći do novih napada, ali je prkosno najavio, odmahujući šakom: “Sve ćemo preživjeti.” Kako njezini gubici na bojnom polju rastu, Rusija je posljednjih mjeseci sve više pribjegavala gađanju ukrajinske električne mreže, naizgled se nadajući da će zimu pretvoriti u oružje ostavljajući ljude na hladnoći i u mraku.

Sjedinjene Države očekuju osudu ruskog rata u Ukrajini na summitu G 20





 

 

Komentari

komentar

You may also like