Rusija poslala avione s hipersoničnim projektilima “Kinžal” u eksklavu Kalinjingrad

Tri zrakoplova MiG-31 naoružana s hipersoničnim projektilima “Kinžal” (Bodež) jučer su premještena su u rusku eksklavu Kalinjingrad u sklopu strateškog odvraćanja, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi Interfax.

“Tri borbena zrakoplova MiG-31I s hipersoničnim projektilima Kinžal prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti u dodatnim strateškim mjerama odvraćanja. Tijekom leta, zrakoplov MiG-31I vježbao je interoperabilnost s borbenim avionima 6. kopnene vojske zračnih snaga i protuzračne obrane i zrakoplovima mornaričke avijacije Baltičke flote. Zrakoplovi MiG-31I s hipersoničnim sustavima Kinžal bit će u danonoćnoj borbenoj pripravnosti na aerodromu Čkalovsk”, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

“Kinžal je ruski najsuvremeniji zračni sustav s hipersoničnim aero-balističkim projektilima. Ruski lovci-presretači MiG-31K i MiG-31I odabrani su kao nosači hipersoničnih projektila Kinžal koji se odlikuju radarskom nevidljivošću i visokom manevarskom sposobnošću te su dizajnirani za gađanje kopnenih i pomorskih ciljeva. Hipersonični projektil Kinžal može deset puta brže od brzine zvuka pogađati ciljeve na udaljenosti od preko 2000 km. Projektil je sposoban manevrirati duž cijele putanje leta i probiti svaku zračnu i proturaketnu obranu. Projektil može biti opremljen i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama težine 500 kg. Zračni hipersonični raketni sustavi Kinžal u borbenoj su pripravnosti u Oružanim snagama Rusije od prosinca 2017. godine. Svoje vatreno krštenje hipersonični projektili Kinžal prošli su u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini 18. ožujka 2022. godine”, piše ruski državni TASS.

Moskva već neko vrijeme najavljuje raspoređivanje snaga kao odgovor na odluku Finske i Švedske da se pridruže NATO-u. Sumnja se da su dva zrakoplova povrijedila finski zračni prostor u blizini Porvooa u Finskom zaljevu, priopćilo je finsko ministarstvo obrane, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like