Rusija poslala još 300 instruktora u Srednjoafričku Republiku

Na zahtjev vlade Srednjoafričke Republike (CAR) zbog zaoštravanja stanja u zemlji u svezi tamošnjih izbora, Rusija je poslala dodatnih 300 instruktora za obuku službenih vojnika te zemlje. O tome je jučer izvijestio direktor Odjela za medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Bikantov, u intervjuu za Deutsche Welle. Pri tom je kazao kako MVP nema informacija o ukupnom broju ruskih državljana koji se trenutno nalaze u CAR.

Isti je kazao kako je, kao odgovor na zahtjev vlade te afričke zemlje i uz znanje Vijeća sigurnosti UN-a i rezolucije 2127 u 2018. godini, u CAR poslano 5 vojnih i 170 ruskih civilnih instruktora za obuku vojnog osoblja. Nakon toga, broj vojnih specijalista povećao se na 235 ljudi.

„U svezi s naglim zaoštravanjem stanja u CAR uoči općih izbora održanih u prosincu 2020. godine, Rusija je na zahtjev tamošnje vlade poslala dodatnih 300 instruktora u zemlju kako bi obučavali osoblje nacionalne vojske u osiguranju sigurnosti uoči i tijekom glasanja”, kazao je Bikantov.

Primijetio je da uzimajući u obzir želje vodstva Srednje Afrike, kao i uzimajući u obzir trajne sukobe između službenih snaga CAR-a i militanata, ruski stručnjaci iz ove skupine ostaju u zemlji nastavljaju svoj rad.

Komentirajući izjavu skupine stručnjaka UN-a od 31. ožujka, koja je izrazila zabrinutost zbog aktivnosti ruskih instruktora u CAR-u, diplomat je rekao sljedeće:

“Ova kategorija stručnjaka legalno je u ovoj zemlji. Pravni temelj njihovog boravka su ugovori koje zaključuju s Ministarstvom obrane CAR-a. Vojni instruktori šalju se u zemlju strogo u skladu sa zahtjevima režima sankcija Vijeća sigurnosti UN-a. Ruska pomoć provodi se u skladu sa zajedničkim naporima međunarodne zajednice da ojača nacionalne sigurnosne strukture CAR-a kako bi se povećala njihova nadležnost u održavanju sigurnosti i reda i mira u cijeloj državi, što bi trebalo pridonijeti normalizaciji situacije i trajnom rješenju dugotrajnog oružanog sukoba”.





Kao što je naglasio Bikantov, Rusija “pomno prati razvoj situacije u CAR-u“.

Podsjetio je da su vladine snage, uz potporu Multidisciplinarne integrirane stabilizacijske misije u CAR-u (MONUSCA) i Banguijevih bilateralnih partnera, uspjele odbiti pobunjeničke snage i lišiti ih napadačkih sposobnosti za nastavak oružane borbe.

“Uspjeli smo stabilizirati situaciju u cjelini. Provodi se čišćenje oslobođenih teritorija od raštrkanih skupina militanata, koji su gurnuti u pogranična područja zemlje. Tijekom proteklih mjesec dana više od 30 naselja u zemlji oslobođeno je od ilegalnih oružanih skupina”, zaključio je službenik ruskog MVP.





Podsjećamo: ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 29. ožujka tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom CAR-a Faustin-Arrange Touaderom izjavio je da će Moskva pomagati u stabilizaciji situacije u Republici i na bilateralnoj osnovi i kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Lavrov je čestitao čelniku te zemlje na ponovnom izboru za novi predsjednički mandat. Dogovoreno je daljnje jačanje suradnje političkom, kao i u mogućim zajedničkim projektima vezane uz mineralne sirovine, energetiku i poljoprivredu (info: Eadayli).

Podsjećamo i kako je protuvladina Koalicija domoljuba za promjene, osnovana u CAR-u u prosincu 2020. godine, pokušala spriječiti održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u zemlji i pokrenula neprijateljstva, pokušavajući opkoliti glavni grad zemlje, Bangui. Međutim, vladine snage su, uz potporu međunarodnih saveznika Srednjoafričke Republike, zaustavile napredovanje pobunjeničkih postrojbi i nisu im dopustile približavanje Banguiju.

Komentari

komentar

You may also like