Rusija poslala trupe na granicu Armenije nakon poziva premijera

“Zbog trenutnog stanja, bilo bi dobro razmotriti mogućnost izgradnje ruskih graničnih osmatračnica duž cijele granice između Armenije i Azerbajdžana. Ovakvo raspoređivanje bi omogućilo da se nastavi razgraničenje bez rizika od vojnih sukoba.”- kazao je krajem prošlog mjeseca nanovo izabrani armenski premijer Nikol Pašinjan.

Do njegovog prijedloga Moskvi došlo je nakon ponovljenih i gotovo regularnih sukoba na spornog granici između Azerbajdžana i Armenije u regiji Nagorno-Karabah oko koje se 90-tih vodio krvavi rat. Moskva je upitana za pomoć jer je već posredovala u uspostavi mira krajem prošle godine. Tada su se ove dvije bivše republike SSSR-a dogovorile da će na nekim punktovima biti postavljene ruske “mirotvorne” trupe. Čini se da broj tih trupa nije dovoljan da bi spriječio sukobe ove godine, pa je Rusija poslala još vojnika u granične patrole, a Pašinjan traži pomoć u nadzoru cijele granice, a ne samo nekih dijelova.

Armenija je potvrdila da su granični stražari iz Rusije raspoređeni na granici zemlje s Azerbajdžanom, u sklopu dogovora Moskve s armenskim saveznicima u glavnom gradu Erevanu o jačanju obrane ove kavkaske nacije. I Rusija i Armenija dio su Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), pakta o uzajamnoj obrani, sličnog NATO-ovom bloku pod vodstvom SAD-a, kojeg čini šest bivših sovjetskih republika. Azerbajdžan je napustio ovaj savez u 1999.

Novopridošli ruski vojnici stacionirani su u provinciji Tavuš, regiji na sjeveru Armenije, prenosi RT. Armensko ministarstvo obrane otkrilo je da je u tijeku izgradnja objekata za strane graničare. Ruski mirovnjaci već su stacionirani u osmatračnicama i manjim bazama u blizini kritičnih gradova i sela u sklopu sporazuma koji podržava Moskva, potpisanom u studenom prošle godine, a koji je prekinuo borbe u novom kratkom, ali nasilnom ratu između dva naroda.

Komentari

komentar





You may also like