Rusija poslala u svemir raketu Sojuz s vojnim satelitom

Rusija je lansirala raketu Sojuz s vojnim satelitom u svemir, izvijestila je ruska agencija RIA pozivajući se na Ministarstvo obrane. “Raketa -nosač srednje klase Sojuz-2.1b lansirana je u 9:48 ujutro po moskovskom vremenu (7:48 u Hrvatskoj) s kozmodroma Pljeseck”, navodi se u objavi ministarstva. Nisu naveli detalje o namjeni satelita.

Zapadni analitičari tvrde da je rat u Ukrajini pokazao ono što se već zna: da Rusija ima problema zbog male i neadekvatne flote komunikacijskih i nadzornih satelita koji se u mnogim slučajevima oslanjaju ili na zastarjelu tehnologiju ili na uvezene dijelove do kojih im je sada teže doći zbog sankcija. Prema bazi podataka koju održava američki “Union of Concerned Scientists” (Udruga zabrinutih znanstvenika) Rusija trenutno ima oko 100 vojnih satelita ili satelita s dvostrukom namjenom. Devetnaest od njih klasificirano je kao sateliti za daljinsku detekciju, s tehnologijom koja omogućuje optičko fotografiranje ili nadzor radio signala, prenosi RFL.

Ukrajina nema svojih satelita, ali se uvelike oslanja na podatke iz zapadnih vojnih satelita. Prije tjedan dana je Konstantin Vorontsov, zamjenik ravnatelja odjela za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva vanjskih poslova kazao kako je “korištenje komercijalnih infrastrukturnih elemenata u svemiru u vojne svrhe” od strane SAD-a i njegovih saveznika predstavlja “iznimno opasan trend” i da su takvi sateliti potencijalne mete.

Komentari

komentar

You may also like