Rusija poslala u Ukrajinu razorni raketni lanser Tornado-S

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku u kojoj prikazuje da je u Ukrajini rasporedilo jedno od najmoćnijih oružja u zemlji, raketni lanserski sustav Tornado-S.

Nedavno izvješće američkog Kongresa analizira kako su se i u kojoj mjeri aktivnosti ruske vojske promijenile od izbijanja rata u Ukrajini. Između ostalog, utvrđeno je da ruska strana ne samo da je poboljšala komunikaciju između trupa nakon početnih neuspjeha, već su također uveli i veći raspon oružja. Najvažniji element toga je opsežna uporaba topništva, uključujući posebnu ulogu raketnih bacača, piše mađarski Remix News.

Nedavno raspoređeni raketni lanser 9K515 Tornado-S nalazi se u sastavu ruske vojske od 2016. Već je testiran u sirijskom ratu i sada se raspoređuje u Ukrajini. Tornado se od svog prethodnika razlikuje po tome što može lansirati navođene projektile koji mogu napadati ciljeve udaljene do 120 kilometara, umjesto dosadašnjih 70 kilometara. Ispaljuje navođene projektile sa razornim termobaričnim bojevim glavama. Osim satelitskog navođenja i povećanog dometa, dizajneri su razvili nekoliko različitih projektila: kazetno streljivo, penetrirajuće i teromobarično. Najrazornija je već spomenuta termobarična bojeva glava, koja ne samo da prži okolinu, već doslovno isisava zrak iz pluća blizu mjesta pada. Efektivnost jednog lansera Tornado-S je, prema ruskim izvorima, kao 21 lansera BM-21 Grad i može opustošiti desetke hektara. Sustav od šest bacača može zaustaviti cijelu diviziju ili uništiti mali grad. Često ga se uspoređuje s američkim HIMARS-om.

Komentari

komentar

You may also like