Rusija pozdravila ideju Francuske o “sigurnoj zoni” u Kabulu

Francuska, Njemačka i UK pripremaju prijedlog pred Vijećem sigurnosti UN-a, a cilj prijedloga je uspostaviti sigurnu zonu u Kabulu kako bi se omogućio siguran prolaz ljudima koji pokušavaju napustiti Afganistan, izjavio je u nedjelju francuski predsjednik Emmanuel Macron. Macron je kazao kako Francuska razgovora s talibanima kako bi dogovorili daljnje evakuacije. Francuski predsjednik je kazao kako će ideja o sigurnoj humanitarnoj zoni biti iznesena na današnjem hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a s članovima koji imaju pravo veta, prenosi Al Jazeera.

Macron je kazao kako bi takva “sigurna zona” omogućila ljudima sigurno slijetanje i polijetanje iz Afganistana. Tvrdi da to što pregovara s talibanima, ne znači da Pariz ujedno i prihvaća legitimitet njihove vladavine u Afganistanu.

O prijedlogu Francuske, oglasila se i Rusija, još jedna stalna članica Vijeća sigurnosti. Kremlj je danas pozdravio prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavi zaštićene zone u Kabulu radi nastavka humanitarnih akcija.

“Naravno, treba razmotriti taj prijedlog”, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, na redovitom dnevnom briefingu za novinare putem telefona.”Jako je važno razgovarati o svim modalitetima te zone, tog režima, ali treba, prije svega, shvatiti stajalište talibana u vezi te ideje”, rekao je, a prenosi AFP.

Putin je ranije kazao da je “prioritetni zadatak” paziti da se militanti i terorizam ne izliju izvan Afganistana u okolne države, pa posredno i u Rusiju. Također, vrh Rusije je zabrinut oko potencijalnih novih ruta trgovanja drogom.

Komentari

komentar





You may also like