Rusija pozdravila kineski mirovni plan i poručila da je otvorena za pregovore

Rusija je u petak pozdravila kineski prijedlog za rješavanje rata u Ukrajini te kazala da je otvorena za postizanje ciljeva “specijalne vojne operacije” političkim i diplomatskim putem, javlja Reuters.

Kina je pozvala na sveubuhvatni prekid vatre u sklopu plana od 12 točaka za rješavanje rata koji je započeo prije godinu dana kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Cijenimo iskrenu želju prijateljske Kine da doprinese rješavanju konflikta u Ukrajini mirnim putem… Dijelimo mišljenje s Pekingom”, kazala je u priopćenju glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Što se tiče ukrajinske krize, Rusija je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim putem”, kazala je Zaharova. No to bi također značilo da treba prihvatiti “novu teritorijalnu realnost” Ukrajine, kazala je Zaharova, misleći pritom na jednostranu rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija – Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje, kao i Krima.

Zapadni saveznici Kijeva oprezno su reagirali na prijedloge Kine jer dokument ne otkriva nikakve nove inicijative. Također je istaknuto da Kina nije neutralna i da do danas nije osudila rusku invaziju. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla u petak u estonskom glavnom gradu Tallinnu da se 12 točaka mora razmatrati u kontekstu toga da je Kina već izabrala stranu. Kina i Rusija su, rekla je, uvjerile jedna drugu o svojim bliskim vezama kratko prije početka rata. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je komentirao da Kina nema previše kredibiliteta kad se radi o pokušajima posredovanja, jer još uvijek nije službeno osudila rusku invaziju.

SAD upozorio UN da se ne zavarava pozivima za primirjem koje bi ojačalo Rusiju





Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se ne zavarava pozivima na privremeni ili bezuvjetni prekid vatre u Ukrajini, rekavši da samo “pravedan i trajan” mir neće omogućiti Rusiji da se oporavi, naoruža i nastavi agresiju, prenosi Reuters.

“Da mir bude pravedan on mora sadržavati principe koji su u srži Povelje UN-a: suverenitet, teritorijalni integritet, neovisnost. Da mir bude trajan on mora osigurati da se Rusija ne može samo odmoriti, naoružati i ponovno pokrenuti rat za par mjeseci ili par godina”, kazao je američki šef diplomacije 15-članom Vijeću koje se sastalo na godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu.

Blinkenovo upozorenje stiglo je samo nekoliko sati nakon što je Kina pozvala na prekid neprijateljstava u sklopu plana od 12 točaka koji većinom ponavlja ono što Peking govori od početka onog što Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“. “Svaki mir koji legitimizira nasilno rusko otimanje zemlje oslabit će Povelju (UN-a) i potencijalnim agresorima poslati poruku da mogu izvršiti invaziju na zemlje i izvući se s tim”, rekao je američki šef diplomacije.





Opća skupština UN-a u četvrtak je velikom većinom glasala za rezoluciju koja poziva Rusiju da povuče vojsku iz Ukrajine i na “sveobuhvatan, pravedan i trajan mir” u skladu s temeljnom Poveljom UN-a. “Nijedan član ovog Vijeća ne bi trebao pozivati na mir dok podupire ruski rat protiv Ukrajine i Povelje UN-a”, rekao je Blinken koji je optužio Kinu da razmatra opskrbu Rusije naoružanjem i upozorio Peking da to ne čini.

Zapadne sile opskrbile su Ukrajinu milijardama dolara vrijednim naoružanjem od početka invazije. Kina je u četvrtak Općoj skupštini rekla da “slanje oružja neće donijeti mir” u Ukrajini.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je Vijeću sigurnosti rekao da svaki novi mirovni prijedlog treba biti usklađen sa zahtjevima Opće skupštine.

Vijeće sigurnosti održalo je na desetke sastanaka o Ukrajini u protekloj godini, ali nije moglo donijeti nikakvu mjeru jer Rusija kao stalna članica ima pravo veta.

Erdogan pozvao na “pravedan mir” u Ukrajini u razgovoru s Putinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na “pravedan mir” u Ukrajini, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je u petak ured turskog predsjednika, na prvu obljetnicu ruske invazije, prenosi AFP.

“Predsjednik Erdogan naglasio je potrebu da se dođe do pravednog mira kako bi se izbjegli novi gubici u ljudskim životima i uništavanje”, navodi se u kratkom priopćenju.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Erdogan pokušava balansirati između Kijeva i Moskve. U rujnu prošle godine ponudio je i posredništvo kako bi se riješila kriza oko nuklearne elektrane Zaporižje.

Ankara je poslala Kijevu dronove, ali turska vlada nije prihvatila pridružiti se zapadnim sankcijama protiv Rusije. Turski je predsjednik nekoliko puta susreo Putina, a u redovitoj je komunikaciji i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ruski veleposlanik pri UN-u prekinuo minutu šutnje za žrtve agresije

Ruski veleposlanik pri UN-u u petak je pred Vijećem sigurnosti prekinuo minutu šutnje na koju je pozvao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u počast “žrtvama agresije”, zatraživši da se ona održi za sve žrtve.

Kuleba je, završivši govor pred Vijećem sigurnosti, pozvao na minutu šutnje u znak počasti “žrtvama agresije” ali kada je ustao, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija počeo je lupkati po mikrofonu. Zatraživši riječ, rekao je: “Dižemo se u znak sjećanja na sve živote koje smo izgubili”. Potom je i on ustao kako bi sudjelovao u minuti šutnje.

Nebenzija je u svom govoru optužio Zapad da želi uništiti Rusiju. Kijev i druge zemlje neiskreno koriste riječ “mir”, rekao je na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, dok svijet obilježava prvu godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu. “Misli se na predaju Rusije, idealno na nanošenje strateškog poraza Rusiji, nakon čega slijedi raspad zemlje i reorganizacija teritorija”, kazao je.

Nebenzija je potom u govoru ponovio optužbe da se Moskva bori protiv nacističkog režima u Kijevu. Optužio je zapadne zemlje za miješanje i osudio opskrbu Ukrajine oružjem. Posebno je spomenuo Njemačku i Francusku rekavši da Ukrajini kupuju vrijeme kako bi se Kijev mogao pripremiti za ofenzivu protiv Rusije.

Kina objavila svoj plan za mir u Ukrajini

 

Komentari

komentar

You may also like