Rusija pozdravlja primirje između Izraela i Palestine, ali to smatra nedovoljnim

Moskva s dubokim zadovoljstvom pozdravlja stupanje na snagu prekida vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, izjavila je u petak, 21. svibnja, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Kao rezultat uloženih napora bilo je moguće zaustaviti krvavi sukob koji je odnio živote 230 Palestinaca, uključujući 52 djece, kao i 12 izraelskih državljana. … Posebno ističemo posredničku misiju vodstva Arapske Republike Egipat. Važan doprinos okončanju rata dali su UN, uključujući posebnog koordinatora (svjetske organizacije) za Bliski istok, Thora Venneslanda”, izjavila je Zaharova.

Kako bi se izbjegao daljnji krug nasilja, poduzet je važan, ali još uvijek nedovoljan korak, naglašeno je dalje u priopćenju ruskog MVP.

„U ovoj bi se fazi, kako bi se spriječio ponovni sukob vojske, međunarodni i regionalni napori trebali usmjeriti na stvaranje odgovarajućih uvjeta za ponovno pokretanje izravnih političkih pregovora između Izraelaca i Palestinaca kako bi se riješio niz temeljnih pitanja konačnog statusa na temelju rezolucija UN-a i načela “dvije države” – ​​Palestine i Izraela, suživot u miru i sigurnosti unutar granica 1967. godine”, naglasilo je rusko MVP.

Postizanje stabilnog, pravednog rješenja palestinskog problema glavni je preduvjet za sveobuhvatnu stabilizaciju na cijelom Bliskom istoku, zaključeno je u priopćenju.

Napomena: iz ovog priopćenja teško je ne uvidjeti veliku podudarnost s ranije objavljenim kineskim priopćenjem na ovu temu. Naime, i Peking, poput Moskve, traži obnovu pregovora između Izraela i Palestinaca s ciljem konačnog i pravednog rješenja palestinskog pitanja, koje će osigurati uvjete za suživot dviju država – izraelske i palestinske. Moskva je u tom smislu još jasnija, te u svom priopćenju poziva na vraćanje granica iz 1967. godine tj. na one, koje su vrijedile do tzv. šestodnevnog rata i izraelskog zauzimanja istočnog Jeruzalema koji je do tada bio pod jordanskim suverenitetom. Upravo je to i najveći “kamen spoticanja” (nikako ne i jedini) u već godinama zamrznutim pregovorima izraelske i palestinske strane, s obzirom kako Palestinci istočni Jeruzalem smatraju glavnim gradom svoje buduće države, dok Izrael ne odustaje od stava o Jeruzalemu kao jedinstvenom i nedjeljivom gradu i svojom prijestolnicom.





Komentari

komentar

You may also like