Rusija poziva Armeniju i Azerbejdžan da se suzdrže od daljnjih sukoba

Moskva poziva strane u sukobu na armensko-azerbejdžanskoj granici na suzdržanost i poziva na provedbu trilateralnih sporazuma, rekao je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

“Doista, nastavak vojnih aktivnosti na granici jučer je izazvao ozbiljnu zabrinutost, ali su posrednički napori Rusije omogućili da se strane potaknu na suzdržanost”, istaknuo je. “Rusija će to nastaviti činiti. Vjerujemo da je jedini način za stabilizaciju situacije provedba trilateralnih sporazuma”, naglasio je Peskov. Dodao je kako se stranke trebaju pridržavati svojih obveza, što bi jamčilo da se takvi incidenti neće ponoviti u budućnosti.

Glasnogovornik Kremlja također je rekao da je “predsjednik Putin prvenstveno uložio” napore da stabilizira situaciju u utorak. Putin je razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. Intenzivne borbe između armenskih i azerbajdžanskih oružanih snaga izbile su jučer studenog u graničnim područjima armenske regije Syunik. Erevan je rekao da su azerbajdžanske oružane snage izvršile invaziju na teritorij Armenije, što je prijetilo međunarodnoj autocesti koja povezuje armensku prijestolnicu s južnim regijama zemlje i Iranom. Baku je svalio krivnju na Erevan, optužujući armenske oružane snage da su organizirale provokaciju. Ovako međusobno svaljivanje krivnje je već standardna “procedura” između ove dvije zemlje podijeljene prema etničkoj, kulturnoj i religijskoj osnovi koje su nekada bile zajedno u SSSR-u.

Prema azerbajdžanskom ministarstvu obrane, armenske trupe napale su azerbajdžanske položaje. U takvoj situaciji ruski ministar obrane Sergej Šojgu vodio je odvojene telefonske razgovore sa svojim kolegama iz Armenije i Azerbajdžana, Surenom Papikyanom i Zakirom Hasanovim. Rusko ministarstvo obrane u priopćenju navodi da su nakon razgovora čelnici obrane Armenije i Azerbajdžana poduzeli mjere za stabilizaciju situacije na granici.

Komentari

komentar
You may also like