“Rusija predstavlja glavnu vojnu prijetnju SAD-u”, tvrdi zapovjednik Sjevernog zapovjedništva SAD-a

General Glen D. VanHerck, čelnik američkog Sjevernog zapovjedništva tvrdi da je Rusija i dalje “najhitnija i neposredna prijetnja domovini”, iako Kina privlači sve više pozornosti, govori u intervjuu za Air Force Magazine.

VanHerck je objasnio da, iako je Kina “dugoročna egzistencijalna prijetnja” za Ameriku, Rusija je danas još uvijek veća vojna opasnost. “Sa stajališta fizičkog naoružanja: podmornice, bombarderi, krstareće rakete-Rusija je i dalje primarna vojna prijetnja”, rekao je VanHerck. Ipak, u području digitalnog i svemirskog ratovanja, tvrdi da su Rusija i Kina već jednako jake. “Moramo se paziti od obje države”, dodao je.

“Današnja obrana domovine previše se oslanja na ono što mislimo da je temelj obrane domovine, a to je naše nuklearno odvraćanje”, rekao je. “Ako je naša jedina mogućnost da spriječimo napad to da napadnemo zauzvrat nuklearnim oružjem, onda nismo u dobroj poziciji.” Naime, general tvrdi da to nije dovoljno brza opcija. “Moramo stvoriti druge mogućnosti kako bismo ih odvratili od napada i od razmišljanja da nas ikada napadnu.” Američki general tvrdi da bi trebali više ulagali u balističko naoružanje, posebno hiperzvučne rakete.

Također, tvrdi da će otapanje ledenog pokrova na Arktiku još više “približiti rivale”. Tvrdi da je veliki zagovornik jačanja američkog vojnog prisustva na Arktiku. Osim toga, spomenuo je i nedavne kineske vojne vježbe blizu američkih Havaja.

Za kraj intervjua je kazao kako nije dovoljno pouzdati se u svemirsku prevlast Amerike i u koordinaciju američke vojske preko satelita jer Peking i Moskva demonstriraju sve veću “protusatelitsku mogućnost”.

Komentari

komentar
You may also like