Rusija preuzima kontrolu nad plinskim projektom Sakhalin-2

Ruski predsjednik Vladimir Putin podigao je uloge u gospodarskom ratu sa Zapadom i njegovim saveznicima. Potpisao je dekret kojim preuzima punu kontrolu nad plinskim i naftnim projektom Sakhalin-2 na dalekom istoku Rusije, što je potez koji bi mogao istisnuti Shell i japanske investitore, izvještava Reuters.

Nalogom, potpisanim u četvrtak, stvara se nova tvrtka koja će preuzeti sva prava i obveze tvrtke Sakhalin Energy Investment Co, u kojoj Shell i dvije japanske trgovačke tvrtke Mitsui i Mitsubishi drže nešto manje od 50%. Uredba na pet stranica, koja slijedi nakon zapadnih sankcija nametnutih Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, pokazuje da će Kremlj sada odlučiti mogu li strani partneri ostati.

Državni Gazprom već ima 50% plus jednu dionicu u Sakhalinu-2, što čini oko 4% svjetske proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG). Ovaj potez prijeti uznemirivanjem već tijesnog tržišta LNG-a, iako je Moskva rekla da ne vidi razlog za prekid isporuke Sakhalina-2. Japan svake godine uvozi 10% svog LNG-a iz Rusije, uglavnom prema dugoročnom ugovoru sa Sakhalina-2. Ovaj potez također povećava rizike s kojima se suočavaju zapadne tvrtke koje su još uvijek u Rusiji. “Ruski dekret učinkovito izvlašćuje strane udjele u Sakhalin Energy Investment Company te označava daljnju eskalaciju tekućih napetosti”, rekla je Lucy Cullen, glavna analitičarka iz konzultantske tvrtke Wood Mackenzie.

Mnoge zapadne tvrtke već su se spakirale, dok su druge rekle da će otkazati poslovanje, ali Putinov potez dodaje komplikacije ionako složenom procesu za one koji traže izlaz. Moskva priprema zakon, za koji se očekuje da će uskoro biti usvojen, kako bi se državi omogućilo da zaplijeni imovinu zapadnih tvrtki koje odluče otići.

Shell, koji je već otpisao vrijednost svoje ruske imovine, prije nekoliko mjeseci jasno je dao do znanja da namjerava napustiti Sakhalin-2 i da je u pregovorima s potencijalnim kupcima. U petak je rečeno da procjenjuje rusku uredbu. Izvori su naveli da Shell vjeruje da postoji rizik da Rusija nacionalizira imovinu u stranom vlasništvu, dok je Putin više puta izjavio da će Moskva uzvratiti Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog zamrzavanja ruske imovine i drugih sankcija. Sakhalin-2, u kojem Shell ima 27,5% minus jednu dionicu, jedan je od najvećih svjetskih LNG projekata s proizvodnjom od 12 milijuna tona. Njegovi tereti uglavnom se isporučuju u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da Rusija ne vidi razloge za zaustavljanje isporuka LNG-a sa Sakhalina-2 i rekao je da će se budućnost drugih projekata ili ulaganja određivati ​​od slučaja do slučaja. “Ovdje ne može postojati opće pravilo”, rekao je.





Japan, koji uvelike ovisi o uvozu energije, objavio je da neće odustati od svojih interesa u Sakhalinu-2, u kojem japanski Mitsui ima 12,5 posto udjela, dok Mitsubishi drži 10 posto. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u petak da odluka Rusije neće odmah zaustaviti uvoz LNG-a, dok je japanski ministar industrije Koichi Hagiuda rekao da vlada ne smatra dekret rekvizicijom. “Uredba ne znači da će japanski uvoz LNG-a odmah postati nemoguć, ali je potrebno poduzeti sve moguće mjere u pripremi za nepredviđene okolnosti”, rekao je Hagiuda novinarima. Japan ima zalihe LNG-a za 2-3 tjedna koje drže komunalna poduzeća i opskrbljivači gradskim plinom, a Hagiuda je zatražio od svojih američkih i australskih energetskih kolega alternativna rješenja opskrbe, piše Reuters.

Prema dekretu, Gazprom zadržava svoj udio, ali ostali moraju zatražiti od ruske vlade udio u novoj tvrtki u roku od mjesec dana. Vlada će odlučiti hoće li odobriti bilo koji zahtjev. Gazprom, Sakhalin Energy i rusko ministarstvo energetike nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Glasnogovornik Mitsubishija rekao je da tvrtka raspravlja s partnerima u Sakhalinu i japanskoj vladi o tome kako odgovoriti na dekret. Mitsui nije odmah komentirao. Dionice tvrtka Mitsui & Co i Mitsubishi Corp u petak su pale više od 5%, a dionice Shella su porasle. Izvršni direktor Shella Ben van Beurden rekao je u srijedu da kompanija “dobro napreduje” u svom planu za izlazak iz zajedničkog ulaganja u Sakhalin Energy, ne navodeći pojedinosti. Izvori su rekli Reutersu u svibnju da Shell pregovara s indijskim konzorcijem o prodaji svog udjela.





Ruska proizvodnja LNG-a iz projekata kao što je Sakhalin-2 vjerojatno će biti usporena jer su strani stručnjaci i dijelovi postali nedostupni, rekao je Saul Kavonic, voditelj integriranog istraživanja energije i resursa u Credit Suisse. “Ovo će značajno opteretiti LNG tržište u ovom desetljeću”, zaključio je.

 

Komentari

komentar

You may also like