Rusija prijeti tužbom ako bude prisiljena proglasiti stečaj

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da će njegova zemlja poduzeti pravne mjere ako bude prisiljena proglasiti stečaj zbog svog vanjskog duga, prenose danas novine Izvestia.

Do ovakvog razvoja događaja je došlo nakon što je američko ministarstvo financija prošlog tjedna blokiralo isplatu u dolarima Rusima koji su vlasnici međunarodnih obveznica. Rusija je zadnji put proglasila stečaj prije više od jednog stoljeća, tj. 1917. tijekom boljševičke revolucije.

“Naravno, tužit ćemo, jer smo mi poduzeli sve potrebne korake kako bismo osigurali da ulagači dobiju svoje uplate”, rekao je ministar financija. “Priložit ćemo sudu sve naše račune koji potvrđuju naše napore da plaćamo i u stranoj valuti i u rubljama. To neće biti lak proces. Morat ćemo vrlo aktivno dokazivati ​​svoj stav, unatoč svim poteškoćama”, tvrdi Siluanov. Konkretne pravne akcije nije specificirao.

Sankcije otežavaju plaćanje ruskog duga u stranoj valuti, budući da moraju ići preko međunarodnih posrednika. Unatoč tome, Rusija je uspjela podmiriti svoje dužničke obveze sve do prošlog ponedjeljka, kada su SAD blokirale njezina plaćanja u dolarima. Kremlj je odgovorio prebacivanjem novca u rublje, izvještava Business Insider.

“Ako se protiv naše zemlje vodi ekonomski i financijski rat, prisiljeni smo reagirati, ispunjavajući sve svoje obveze. Ako nam to nije dopušteno u stranoj valuti, radimo to u rubljima”, rekao je Siluanov. U najmanje dva ranija navrata, Kremlj je optužio Zapad da svojim sankcijama pokušava proizvesti “umjetno neispunjenje obaveza”. Sličnu težnju Zapada je opisao i ruski ministar financija: “Ruska Federacija je pokušala u dobroj namjeri isplatiti vanjske vjerovnike. Unatoč tome, namjerna politika zapadnih zemalja je umjetno stvoriti stečaj”.

Američka agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga S&P Global snizila je u petak procjenu mogućnosti ruskog plaćanja u stranoj valuti. Iz agencije su priopćili kako se očekuje da će sankcije Rusiji biti intenzivirane u narednim tjednima, “kočeći spremnost i tehničke sposobnosti Rusije da poštuje odredbe i uvjete svojih obveza prema stranim dužnicima”.





Komentari

komentar

You may also like