Medvedev: Primi li NATO Švedsku i Finsku, moramo ojačati nuklearnu obranu u Baltiku

Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih saveznika Putina i bivši predsjednik Rusije, upozorio je NATO danas da će, budu li se Švedska i Finska priključile vojnom savezu pod američkim vodstvom, Rusija morati ojačati svoju obranu u regiji, uključujući postavljanje nuklearnog oružja.

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 kilometara, i Švedska razmatraju hoće li se priključiti NATO savezu. Finska će o tome odlučiti u sljedećih nekoliko tjedana, rekla je premijerka Sanna Marin jučer.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, napisao je preko Telegrama da će, budu li se Švedska i Finska priključile NATO-u, Rusija morati ojačati svoje kopnene, pomorske i zračne snage na Baltičkom moru kako bi zadržala vojnu ravnotežu. Medvedev je također eksplicitno iznio nuklearnu prijetnju rekavši da se više ne može govoriti o Baltiku bez nuklearnog oružja – gdje Rusija ima kalinjingradsku enklavu između Poljske i Litve. “Ne može se više govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog oružja – ravnoteža se mora ponovno uspostaviti”, rekao je Medvedev. “Do danas Rusija nije poduzela takve mjere. Budemo li prisiljeni… imajte na umu da nismo mi to predložili”, dodao je.

Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkoj regiji, izjavio je u četvrtak litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas. On je za litavsku televiziju BNS rekao da je nuklearno oružje već raspoređeno u ruskoj eksklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru.”Trenutne ruske prijetnje izgledaju prilično čudno, kada znamo da, čak i bez postojeće sigurnosne situacije, drže oružje 100 km od granice Litve”. “U Kalinjingradu se oduvijek nalazilo nuklearno oružje… međunarodna zajednica, zemlje u regiji, svi su savršeno su svjesni toga… Oni koriste to oružje kao prijetnju”, rekao je. Litavska premijerka Ingrida Simonyte danas je rekla da ruska prijetnja osnaživanjem vojske, uključujući nuklearnim oružjem, u baltičkoj regiji nije “ništa novo”.

Komentari

komentar





You may also like