Rusija proglašava Arktik slobodnom gospodarskom zonom

U Rusiji se priprema zakon o posebnom gospodarskom režimu u ruskoj zoni Arktika. Taj će se prijedlog zakona u parlamentu (Dumi) raspraviti još tijekom ove godine, a vrlo vjerojatno će biti i usvojen te bi na snagu trebao stupiti 2020. godine. To je u ponedjeljak izjavio  ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksandar Krutnikov na parlamentarnoj raspravi „O tijeku pripreme projekta strategije razvoja Arktičke zone RF do 2035. godine“.

Radit će se o različitim pogodnostima za realizaciju projekata u Arktiku, a za rezidente bi trebao važiti sustav slobodne carinske zone, smanjenje poreza poput onoga na dobit za 7% na čitavo vrijeme realizacije projekta i td. Time će se nastojati pomoći investicije, na sličan način kako je to učinjeno za „Slobodnu luku Vladivostok“ na ruskom Dalekom istoku, zahvaljujući čemu je u tom federalnom okrugu došlo do značajniog rasta gospodarske aktivnosti.

Pod ruskom Arktičkom zonom, koja bi bila obuhvaćena predloženim zakonom, podrazumijevalo bi se: kopneni teritorij od krajnje sjevero-zapadne regije Murmansk na zapadu do Čukotske regije na krajnjem sjevero-istoku Rusije, i njima pripadajući akvatoriji i arktički kontinentalni šelf. Ovaj bi zakon, između ostalog, trebao dati dodatan poticaj i za ulaganja u arktički energetski sektor, prije svega u proizvodnji nafte i plina, uključno i LNG terminala.

 

 

Komentari

komentar





You may also like