Rusija proširuje pomorsku bazu u sirijskom Tartusu

Rusko Ministarstvo obrane radi na proširenju svoje pomorske baze u sirijskoj luci Tartus nakon je nedavno proširilo svoju glavnu zračnu bazu Hmeimim, smještenu pokraj grada Latakije. Naime, prema satelitskim snimcima internetske platforme The Drive s početka ove godine, vidljivo je da su Rusi jednu od dvije uzletno-slijetne staze produžili za cca 1000 m, što omogućuje prometovanje velikih i transportnih zrakoplova, uključno i teških bombardera.

Prije nekoliko dana TASS  je izvijestio, citirajući izvor povezan s ruskom vojskom, kako će Rusija izgraditi plutajući dok (pristanište) u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu do 2022. godine.

Mohammed Fayez Al-Asmar, prebjegli pukovnik sirijske vojske koji sada živi u Turskoj, za medij Al-Monitor izjavio je slijedeće: „Postalo je poznato da Rusija želi sklopiti dugoročne sporazume o trajnoj prisutnosti i jačanju svojih vojnih sposobnosti na Bliskom istoku.”

Jedan od tih projekata je i plutajući dok u Tartusu koji će omogućiti da to postane polazna točka „za ruske aktivnosti na Bliskom istoku i u regiji Arapskog zaljeva (Perzijski zaljev, op.GN.)”.

“Stalni dokovi su ogromni i zahtijevaju opsežne studije i velike inženjerske napore za izgradnju. U međuvremenu, plutajući dokovi u budućnosti mogu biti rastavljeni i preseljeni u drugo prikladno područje”, kazao je  Mohammed Fayez Al-Asmar.

 





 

Komentari

komentar





You may also like