Rusija proširuje svoju pomorsku bazu u sirijskom Tartusu

Glavnina ruske vojske već je povučena iz Sirije, ali Rusija je definitivno postigla što je htjela. Osim spašavanja vlade Bashara Asada u Damasku i vojne pobjede sirijske vojske nad „Islamskom državom“ (zasluge tome pripadaju i kurdskim snagama uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a) te omogućavanja starta ozbiljnih političkih pregovora o budućnosti te zemlje koja je, sada je to već posve jasno, de facto osigurala svoju teritorijalnu cjelovitost, Moskva je učvrstila i svoj vojno-strateški položaj u Siriji ali i znatno šire.

A da Rusija ima itekako velike ambicije  u bliskoistočnoj regiji, svjedoči i današnja vijest, prema kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin, u ruski parlament Dumu (Donji dom) dao na razmatranje konačni sporazum sa Sirijom, o proširenju teritorija ruske vojne baze u sredozemnoj luci Tartus (ona do sada, zapravo, i nije bila klasična pomorska baza već punkt za materjalno-tehničku pomoć ruskim brodovima koji plove Sredozemljem). Taj dokument potpisan je u Damasku u siječnju ove godine.

U njemu se, također, regulira pitanje o neometanom ulasku ruskih vojnih brodova u teritorijalno more Sirije, njezine unutarnje vode, kao i sirijske luke.

Podsjećamo također, da je Rusija sa Sirijom ove godine potpisala sporazum prema kojem će zrakoplovna baza Hmeymim pokraj grada Latakije, u istoimenoj sjevero-zapadnoj sirijskoj regiji, postati stalna ruska zrakoplovna baza, na rok od 49 godina, nakon kojeg se, ukoliko jedna od strane na odluči drukčije, on automatski produljuje.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like