Rusija protiv embarga na izvoz oružja Iranu: „nismo na američkom povodcu“

Rusija i Sjedinjene Države sve teže ne samo pronalaze, već i zadržavaju prijašnje zajedničke interese po pitanju njihove vanjske politike, a najbolji primjer toga vjerojatno je i slijedeća vijest koja se odnosi na Iran.  

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov izjavio je kako emabargo UN-a na izvoz oružja Iranu, koji istječe u listopadu 2020.g., neće biti produljen. Štoviše, drugo-rangirani ruski diplomat kazao je kako Rusija neće biti na američkom povodcu.

“Pacta sunt servanda. Sporazumi se moraju ispunjavati“, kazao je Ryabkov u svom intervjuu agenciji „Interfaks“. Aludirao je na Sporazum o iranskom nuklearnom programu i Zajedničkom planu djelovanja iz rezolucije Vijeća sigurnosti br. 2231, kojim su se koautori toga Sporazuma dogovorili o embargu koji istječe slijedeće godine.

„Postoji i druga strana tzv. oružanog embarga. To je zabrana iranskog izvoza naoružanja. I to i drugo ističe slijedeće godine… O njegovom produljenu ne može biti niti govora“, naglasio je Ryabkov.

Podsjećamo: u listopadu je američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao zemlje-članice Vijeća sigurnosti UN-a na produljenje emberga na izvoz oružja Islamskoj Republici Iran. Ovdje, svakako, moramo podsjetiti kako su jučer počele četverodnevne prve zajedničke pomorske vježbe između Irana, Rusije i Kine u zoni Arapskog mora i Hormuškog tjesnaca (vidi poveznicu ispod teksta), a što najbolje govori o tome, kako jedine super-sile svijeta potpuno drugačije gledaju na Iran i njegovu vanjsku politiku. I dok Sjednjene Države na Teheran gledaju kao sponzora terorizma i protiv njega uvode jednostrane, snažne gospodarske i financijske sankcije – želeći ga upotpunosti izolirati od međunarodne zajednice (uključno i zabranom izvoza njegove nafte), dotle ga Rusija i Kina smatraju pouzdanim partnerom u borbi protiv tog istog islamističkog terorizma i radikalizma, i s Iranom nastavljaju svestranu gospodarsku suradnju, uključno i u vojnoj i u energetskoj sferi. A kada je to tako, optimizma za skoro poboljšanje američko-ruskih (i kineskih) odnosa teško može biti.

Danas počinju iransko-rusko-kineske pomorske vježbe „Pojas morske sigurnosti“





 

Komentari

komentar





You may also like