Rusija protjeruje 5 poljskih diplomata

Nastavlja se diplomatski rat „istočnog krila“ EU i Rusije.

U petak, 23. travnja, u rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvan je veleposlanik Republike Poljske u Moskvi Krzysztof Krajewski, i tom mu je  prigodom objavljena odluka o protjerivanju pet djelatnika poljske diplomatske misije u RF. Oni će morati napustiti zemlju do 15. svibnja ove godine, priopćeno je u izjavi ruskog MVP.

Podsjećamo: poljsko Ministarstvo vanjskih poslova 15. travnja proglasilo je trojicu ruskih diplomata koji rade u Varšavi persona-ma non grata. Idući dan je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio “primjeren odgovor” Moskve na taj čin Varšave, što se upravo dogodilo.

Primjećujemo posljednjih dana, i po pitanju češkog protjerivanja ruskih diplomata, kako Moskva više ne odgovara recipročno, nego povećava broj protjeranih diplomata drugih zemalja u odnosu na broj protjeranih ruskih diplomata s njihove strane. Tako je Češka, primjerice, protjerala 18 ruskih diplomata (kao niti jedna druga zemlja EU), dok je Rusija odgovorila protjerivanjem njih 20 što je ugrozilo rad čeških diplomatskih misija u Rusiji.

Val protjerivanja ruskih diplomata poklapa se s nedavnim novim američkim proturuskim sankcijama, u sklopu kojih je iz SAD-a protjerano njih 10. Prema tom američkom potezu, za razliku od gore spomenutih, Rusija je odgovorila recipročno tj. odlučila protjerati jednaki broj američkih diplomata što je i uobičajena diplomatska praksa. Očito Moskva istočne članice EU više ne tretira kao samostalne „igrače“ na vanjskopolitičkoj sceni s kojima treba igrati po utvrđenim, makar i neformalnim diplomatskim pravilima i to im daje do znanja. Čime će njihovi odnosi (prije svih rusko-češki) na kraju rezultirati još nitko ne zna.

Komentari

komentar





You may also like