Rusija protjeruje 60 američkih diplomata i zatvara američki konzulat u Sankt Peterburgu!

Nakon višednevnog iščekivanja ruske reakcije na američko i protjerivanje ruskih diplomata iz većine država Europske unije, kao i zatvaranja ruskog konzulata u američkom Seattleu, stigla je vijest iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prema kojoj Rusija protjeruje 60 američkih diplomata i zatvara američki generalni konzulat u Sankt Peterburgu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je, kako je „u ovim trenutcima američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji Jon Huntsman pozvan u naše ministarstvo, gdje će mu moj zamjenik Sergey Ryabkov izložiti sadržaj mjera odgovora prema SAD-u“.

Radi se o protjerivanju identičnog broja diplomata (koliko je i SAD protjerao ruskih) i zatvaranju generalnog konzulata u Sankt Peterburgu, kazao je Lavrov.

Ruski ministar je također kazao, kako će se identične mjere poduzeti i prema ostalim zemljama koje su slijedile primjer Washingtona.

Komentirajući „aferu Skripal“, Lavrov je ponašanje Zapadnih država usporedio s „oskvrnjenjem međunarodnog prava“, a zaključke o krivnji Rusije označio je „žalosnim“ i „prebrzim“ i iznova ukazao kako Moskva nema ništa s tim slučajem. Kako bi se osigurao normalan dijalog i ustanovila istina, Rusija je „predložila sazvati … 2. travnja izvanrednu sjednicu izvršnog vijeća Organizacije za zabranu kemijskog oružja“, kazao je ruski šef diplomacije. Također je dodao, kako se nada da zapadni partneri „neće izbjeći iskreni razgovor“, u protivnom  slučaju njihovi će potezi izgledati kao „gruba provokacija“.

Rusko MVP objavilo je informaciju kako će iz američkog veleposlanstva u Moskvi biti protjerano 58, a iz konzulata u Ekaterinburgu 2 diplomata.  Oni su obvezni Rusiju napustiti do 5 travnja. Rok za napuštanje američkog generalnog konzulata u Sankt Pererburgu je najkasnije do 31. ožujka.





Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump donio je odluku o protjerivanju 60 ruskih diplomata, koje Washington smatra špijunima, kao i zatvaranju ruskog konzulata u Seattleu, zbog njegove blizine američkim podmorničkim bazama. Ta je odluka bila donesena u znak solidarnosti s američkom saveznicom Velikom Britanijom i trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeya Skripala, za što London i Washington optužuju Moskvu. Nakon što je London već ranije protjerao 23 ruska diplomata, isti dan kao i SAD i niz europskih država, kao i Kanada i Australija, pridružilo se identičnim mjerama i protjeralo između jednog i četvero ruskih diplomata. Iznimka je Ukrajina, koja je protjerala 13 ruskih diplomata. Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, izjavio je 26. ožujka, kako u koordiniranim odlukama sudjeluje 14 europskih država. U međuvremenu se taj broj i povećao, a četiri europske države opozvale su svoje veleposlanike iz Moskve na konzultacije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like