Rusija protjeruje diplomate iz Baltičkih država bivšeg SSSR-a

Rusija na temelju načela uzajamnosti protjeruje dvoje zaposlenika litvanskog veleposlanstva, kao i po jednog službenika latvijskog i estonskog veleposlanstva. Svi oni moraju napustiti teritorij Ruske Federacije u roku od sedam dana, navodi TASS.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su u srijedu, u njihove prostorije pozvani veleposlanici Latvije i Litve Maris Riekstins i Eitvydas Bayarunas, kao i otpravnik poslova Estonije Piret Reintamm Benno.

Ministarstvo je naglasilo da su šefovima diplomatskih misija uručeni prosvjedi zbog “provokativnih, neopravdanih akcija protjerivanja zaposlenika ruskih veleposlanstava” u baltičkim državama. Naznačeno je da Riga, Vilnius i Tallinn “nastavljaju provoditi otvoreno neprijateljski smjer prema Moskvi, krijući se u ovom slučaju pseudo-solidarno s neselektivnim postupcima Češke prema Ruskoj Federaciji“. Na temelju načela uzajamnosti, rusko Ministarstvo vanjskih poslova zahtijevalo je da dva zaposlenika litvanskog veleposlanstva, kao i jedan zaposlenik veleposlanstava Estonije i Latvije, napuste teritorij Rusije u roku od sedam dana.

Podsjećamo: Latvija, Litva i Estonija 23. travnja objavile su da protjeruju ruske diplomate, optužujući ih za aktivnosti nespojive s diplomatskim statusom (Latvija i Estonija protjerale su po jednu osobu, a Litva dvije).

 

 





Komentari

komentar

You may also like