Rusija protjeruje novinarku BBC-ja iz države

Rusija je odlučila ne produžiti vizu koja ističe krajem ovog mjeseca iskusnoj novinarki BBC-ja, piše Rossiya 24. Novinarka Sarah Rainsford radi dugo vremena kao dopisnica iz Moskve.

Ovo je prvi puta da Rusija de facto tjera britanske novinare iz zemlje nakon 2011. i protjerivanja Luke Hardinga iz The Guardiana. Novinarka Rainsford zadnjih mjeseci je sve oštrije pisala o tome kako se Kremlj obračunava s kritičarima i opozicijom nazivajući ih “stranim agentima” ili “nepoželjnim organizacijama”.

Ni BBC, ni Rainsford nisu komentirali odluku Rusije.

S druge strane, Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova je na svom Telegram profilu napisala da BBC nije imao problem kada je London branio vize ruskim novinarima. Osim toga, tvrdi da su predstavnici BBC-ja bili u ruskom ministarstvu te da jako dobro znaju o čemu je riječ.

Marija Zaharova tvrdi da su “opetovano pozivali Britance da okončaju progon ruskih novinara”, prenosi AP.

Dvije zemlje imaju zategnute odnos od navodnog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Engleskoj 2018. godine. Rusija je porekla bilo kakvu umiješanost u napad. Napetosti su se dodatno pogoršale u lipnju ove godine zbog incidenta u Crnom moru i bacanja ruskih bombi ispred britanskog razarača HMS Defendera koji je, prema navodima Moskve, bio u teritorijalnim vodama Rusije.





Komentari

komentar

You may also like