Rusija raspoređuje vrhunske tenkove T-90M u Ukrajini

Dana 26. travnja pojavila se prva snimka koja potvrđuje da su ruski borbeni tenkovi T-90M u Ukrajini, što predstavlja potencijalno veliki razvoj događaja i pruža značajno poboljšanje u odnosu na sposobnosti svih prethodnih ruskih tenkova korištenih u sukobu na tlu te zemlje, piše u srijedu, 27. travnja, američki medij Military Watch.

Osim sljedeće generacije tenka T-14 (Armata) koji je trenutačno u ograničenoj upotrebi, T-90M (naslovna foto) se smatra daleko najsposobnijim tenkom u ruskoj vojsci i tehnološki je puno više od jednog desetljeća ispred bilo kojeg drugog tenka u arsenalu zemlje. Ima ih svega oko 100 u službi, nakon što se počeo uvoditi u vojsku tek početkom 2020.

Tenk T-14 Armata; izvor, Wikimedia Commons

Izvješćuje se da ruska vojska namjerava u konačnici staviti u službu oko 600 T-90M, nadograditi postojećih 400 T-90A na ovaj standard i proizvesti ih još 200. Iako je Rusija već proizvela nekoliko tisuća T-90, gotovo svi su izvezeni diljem svijeta – od Vijetnama i Turkmenistana do Indije, Alžira i Ugande. Istodobno, posljednjih godina tenk se proizvodi u većim količinama od svih zapadnih država zajedno.

Odsustvo T-90M s prve crte bojišnice u Ukrajini dugo se smatralo znakom da IH Rusija drži u pričuvi jer vjeruje da stare platforme poput T-72B3M mogu ostvariti svoju misiju. Trenutačno, T-72B3 i T-72B3M čine okosnicu oklopnih jedinica ruske vojske – u službi je oko 850, odnosno 550 jedinica. Iako su znatno superiorniji od zastarjelih ukrajinskih tenkova T-64 i T-72A, brojni izvještaji pokazuju da su ruska vozila pretrpjela značajne gubitke zbog raširene upotrebe američkih protutenkovskih projektila Javelin koje koristi ukrajinsko pješaštvo.





Tenk T-90; izvor, Wikimedia Commons

Iako zamišljen kao jeftinija verzija u odnosu na T-14, preživljavanje, svjesnost o situaciji, mobilnost i vatrena moć T-90M su daleko superiorniji od ostalih ruskih tenkova, navodi Military Watch.





Značajne prednosti T-90M u odnosu na starije ruske dizajne uključuju integraciju novog topa 2A46M-5 125 mm glatke cijevi, pristup metku 3BM-69/70 s prodorom 800-900 mm među ostalim novim vrstama streljiva i korištenje novih kontrola vatre, uključujući termovizijski sustavi i za topnike i za zapovjednike. Preživljavanje tenkova poboljšano je novim varijantama eksplozivnog reaktivnog oklopa Relikt i sustavom aktivne zaštite Afghanit, snažnijim motorom i dodatnim oklopom za interno pohranjeno streljivo.

Razmještaj ovog tenka može imati za cilj testirati njegove performanse u okolnostima na bojnom polju, ali također može značiti da je ruska vojska odlučna osigurati određeni cilj koji se smatra dovoljno važnim da njezine najsposobnije oklopne jedinice mogu biti pošteđene od obrane samog ruskog teritorija.

Raspoređivanje bi moglo imati i po Rusiju opasne posljedice jer bi tenk mogao biti zarobljen za daljnje proučavanje na Zapadu. Ovisno o tome kako se ova vozila pokažu – vrlo žilava protiv zapadnog protutenkovskog oružja ili, obrnuto, ranjiva – Rusija će usmjeriti dodatna ulaganja u kupnju T-14 ili pak u daljnje poboljšanje oklopa T-90, zaključuje američki medij Military Watch.

 

Komentari

komentar

You may also like