Rusija razmatra indeksiranje zlata u rublju

U Rusiji se vode rasprave o indeksiranju rublje u zlato i razne druge robe kako bi se pomoglo stabilizaciji nacionalne valute i potaknula financijska neovisnost zemlje, izvještava Anadolu Agency.

S oko 2300 tona zlatnih rezervi i oko 300 tona proizvodnje zlata godišnje, rasprava o indeksiranju rublje u zlato dobila je zamah zbog zapadnih sankcija, što pokazuju izjave ruskih vlasti. Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je 26. travnja dnevnom listu Rossiyskaya Gazeta da ruski stručnjaci rade na “bicikličkom monetarnom i financijskom sustavu”. Indeksiranje ruske rublje prema zlatu i raznim robama se ocjenjuje, rekao je Patrušev, dodajući da bi taj potez učinio da tečaj rublje “odgovara stvarnom paritetu kupovne moći”. “Da bi se osigurala dominacija bilo kojeg nacionalnog financijskog sustava, instrumenti plaćanja moraju imati bitnu vrijednost i stabilnost cijena, ne bi trebali biti vezani uz dolar”, dodao je. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, također je potvrdio da se razmatra pitanje indeksiranja rublje na zlato i razne robe.

Ruska rublja porasla je sa 70 na 130 u odnosu na američki dolar nakon sankcija zapadnih zemalja, a središnja banka zemlje, Banka Rusije, počela je provoditi oštre kontrole kapitala zbog valutne krize u zemlji. Rublja je nakon toga pala ispod razine od 60 za dolar, oporavljajući se od gubitaka. Dok je Banka Rusije 28. ožujka objavila da će privremeno kupovati zlato s tržišta po fiksnoj cijeni od 5000 rubalja po gramu, neki ruski i međunarodni ekonomisti tvrdili su da taj korak znači da je rublja indeksirana na zlato. Elvira Nabiullina, guvernerka Banke Rusije, izjavila je da treba sačuvati slobodno plutajuću strukturu rublje u odnosu na stranu valutu, dodajući da ideja indeksiranja rublje u zlato nije na dnevnom redu banke.

Rusija je isprobala zlatni standard u 19. stoljeću

Usred sve većih očekivanja da je rusko gospodarstvo ušlo u proces sveobuhvatne promjene zbog dalekosežnih zapadnih sankcija, povijest nam govori da ovo nije prvi put da se pojavila ideja indeksiranja ruske rublje u zlato.

Sergey Vitte, koji je bio ministar financija u Ruskom Carstvu od 1892. do 1903., uveo je politiku zlatnog standarda 1897. Taj je korak doveo do strmoglavog gubitka vrijednosti rublje, što je potom povećalo prihode od izvoza i strana ulaganja. Vitte je dobio nadimak “otac ruske industrijalizacije”, posebno zahvaljujući brzom industrijskom rastu. U članku za Banku Rusije, povjesničar Aleksandr Bugrov rekao je da Vitteova politika zlatnog standarda neće dovesti do povećanja stranih ulaganja u Rusiju, tvrdeći da je zemlja već atraktivno tržište. Također je ustvrdio da je ta politika dovela do naglog rasta ruskog vanjskog duga.





Indeksiranje rublje u zlato završilo je zbog početka Prvog svjetskog rata. Unatoč određenim naporima, ova odluka nakon rata nije ponovno stupila na snagu.

Težak proces transformacije

Artem Tuzov, direktor moskovskog UNIVER Capitala, rekao je da je prije 100 godina gotovina imala ekvivalente u odnosu na zlato.





Ističući da su u modernoj tehnološkoj eri neke kriptovalute bile indeksirane na fiducijarni novac (koji nema pokrića svoje vrijednosti ni u kakvom konkretnom dobru op.a.) ili metale, Tuzov je rekao: „Slično se može razviti indeksiranje rublje prema nekim izvoznim proizvodima. “S projektom digitalne rublje mogao bi postojati monetarni sustav s dva ciklusa: fiducijarne rublje u zemlji i digitalne rublje indeksirane nekim izvoznim proizvodima za međunarodno tržište.” No, Tuzov je rekao da bi prijelaz na takav sustav stvorio poteškoće te bi mogla biti oštećena i devizna štednja građana. “Profitabilnost u jeftinoj proizvodnji u odnosu na rublju će se smanjiti i izvoznici bi mogli patiti, ali, na kraju, Rusija se može riješiti kontinuirane deprecijacije (gubitak vrijednosti op.a.) rublje, što dovodi do trajnog pada kupovne moći građana”, kazao je.

Nazivajući sadašnji međunarodni financijski sustav “kolonijalnim”, Tuzov je rekao: “Dok zapadne zemlje mogu zauvijek tiskati novac bez straha od inflacije, zemlje u razvoju neprestano pate od deprecijacije svojih nacionalnih valuta. “Ako se Rusija uspije riješiti ovog legalnog iskorištavanja zemalja u razvoju, to će biti revolucionarni razvoj i model za druge zemlje.”

 

Komentari

komentar

You may also like