Rusija razmišlja o uvođenju viznog režima za Ukrajinu

Rusija razmatra mogućnost uvođenja viznog režima za građane Ukrajine, rekao je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, prenosi Anadolu Agency.

“Razgovaramo o ovom pitanju s raznim resorima, potrebno je uzeti u obzir čitav niz faktora, uključujući i one humanitarne… Ne želimo zakomplicirati živote onim građanima Ukrajine koji žele napustiti zemlju ili ratnu zonu i otići u Rusiju. Za njih bi dobivanje viza bio vrlo težak proces, posebno u trenutnoj situaciji, kada mi čak i nemamo veleposlanstvo u Kijevu”, rekao je Rudenko na konferenciji za novinare u Moskvi.

Diplomat je primijetio da je vizni režim ponekad asimetričan, navodeći kao primjer rusko-gruzijske odnose. “Imamo vizni režim s Gruzijom, a Gruzija ne primjenjuje vizni režim na Ruse… Dakle, to se događa u (diplomatskoj) praksi i ne mora se nužno odražavati”, rekao je. Ukrajina je 1. srpnja uvela vizni režim za ruske građane zbog rata Moskve i Kijeva koji je počeo 24. veljače.

Upitan planira li se sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika na marginama summita G20 u Indoneziji u studenom, Rudenko je odgovorio “ne”. O ugovoru o žitu Rudenko je rekao da se “ne provodi baš kako je planirano”, te da izgledi za njegovo produljenje ovise o tome “kako će se sve komponente provesti”. “Drugi dio dogovora, koji se tiče izvoza ruskih žitarica i gnojiva, još uvijek ima poteškoća”, istaknuo je. Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. srpnja u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u veljači. Zajednički koordinacijski centar s dužnosnicima triju zemalja i UN-a uspostavljen je u Istanbulu kako bi nadgledao pošiljke.

Putin potpisao uredbu o isplati beneficija osobama koje stižu iz Ukrajine u Rusiju





 

 

Komentari

komentar





You may also like