Rusija razvija novu hiperzvučnu raketu, pišu britanski mediji

Ruska vojna industrija nastavlja ubrzani razvoj visokotehnološkog oružja. U mnogočemu, ono danas ne samo što konkurira najsuvremenijim tipovima Zapadnog oružja, već ga i premašuje – prije svega ono na području hiperzvučnog naoružanja, kojeg je Rusija, za sada, kao jedina zemlja svijeta i službeno uključila u sastav svojih strateških vojnih snaga. To danas priznaju i zapadni vojni stručnjaci i analitičari.

Međutim, Rusija tu ne staje. Kako ovih dana pišu britanski mediji, ta zemlja 2022. godine planira početi letačka testiranja svoje najnovije hiperzvučne rakete male veličine, koju su razvili domaći dizajneri i koja nosi kodni naziv „Ostrota“.

Ruski mediji potvrđuju ove navode. Tako „Izvestija“, pozivajući se na izvore u ruskom Ministarstvu obrane, piše kako se radovi na spomenutoj novoj raketi obavljaju u industrijskoj tvrtci KB “Raduga” i da će se moći instalirati na ruski nadzvučni lovac-bombarder Su-34 i bombarder Tu-22M3. Očekuje se da će zrakoplovi naoružani takvim projektilima postati dio ruskih ne-nuklearnih sila odvraćanja.

Prema ruskim vojnim stručnjacima, hiperzvučne rakete Ostrota omogućit će ruskoj vojsci nanošenje učinkovitih udara na najštićenije neprijateljske ciljeve, kao i sustave protuzračne obrane, omogućujući time proboj u interesu strateških operacija.

Britanski mediji navode kako je nova ruska raketa sposobna zaobići bilo koji suvremeni sustav proturaketne obrane i da će omogućiti udare na neprijateljske ciljeve koji se ne mogu odbiti.

Zanimljivo je da su brojni britanski čitatelji u svojim komentarima ovu vijest primili pozitivno. Neki od njih izravno ukazuju na to da Rusija ima pravo na obranu, budući da je NATO “doslovno okružio Rusku Federaciju sa svih strana i rasporedio trupe točno na njenim granicama”.





Podsjećamo: testiranja ruske protubrodske hiperzvučne rakete Cirkon planira se dovršiti do kraja ovog ljeta. Ruska vojna industrija već je ranije dobila zadatak osigurati njezinu serijsku proizvodnju u najskorijoj budućnosti. Raketa će biti jedinstvena i moći će se koristiti kako na brodovima, tako i u podmornicama jer se koriste univerzalni lanseri.

Komentari

komentar





You may also like