Rusija razvija novu Kh-95 dalekometnu hiperzvučnu raketu

Rusija i dalje radi na novom hiperzvučnom naoružanju. Riječ je o sustavu Kh-95, tvrdi šef Vojne akademije general Vladimir Zarudnicki, a prenosi Sputnik.

U članku kojeg je objavio za časopis ministarstva obrane Vojna misao (Voennaja Mysl), Zarudnicki piše kako ruska vojska vjeruje da je dominacija nad zračnim prostorom i prostorom svemira bitna za sve druge borbene aktivnosti. Ovakva dominacija osigurava efikasno korištenje aviona lovaca i borbenih aviona. Dominacija nad zračnim prostorom putem hiperzvučnih raketa mogla bi osigurati pobjede u budućnosti.

“Zbog ove svrhe u ruske zračne snage uvode se nova i modernizirana oružja kao što su Tu-160M strateški bombarder, hiperzvučni raketni sustav Kinzahl [“Bodež”] te visoko precizni i dalekometni hiperzvučni projektil Kh-95″- napisao je u članku Zarudnicki.

Izvor u vojnoj industriji Rusije za Sputnik je kazao kako planiraju postaviti ovu novu, hiperzvučnu raketu na moderniziranu verziju bombardera Tu-22M3M, koji se razvija u sklopu projekta PAK DA.

Sergej Šojgu, ministar obrane Rusije je u veljači najavio da je hiperzvučna oružja postati jedna od glavnih komponenti ruskog obrambenog kapaciteta.

Hiperzvučna krstareća raketa se definira kao raketa koja prelazi velike udaljenosti, a brzina joj je minimalno 5 Macha (6125 km/h).
Također, Zarudnicki je u članku najavio kako Rusija radi na više novih vrsta dronova, radarima velikog dometa (OTH) te novim protuavionskim raketama.

Komentari

komentar

You may also like