Rusija s talibanima za potpuno povlačenje stranih vojski iz Afganistana

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je 28. svibnja, na svečanosti održanoj u Moskvi povodom 100. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Afganistana, kako se Moskva zalaže za potpuno povlačenje stranih vojski iz Afganistana.

Sukob u Afganistanu nema vojnog riješenja i jedini način za postizanje mira su političke i diplomatske metode, izjavio je Loavrov i pozvao sve sukobljene strane na skori početak pregovora uz sudjelovanje širokog spektra tamošnjih političkih i društvenih snaga. Moskva se zalaže za očuvanje teritorijalne cjelovitosti te zemlje i za mirni suživot tamošnjih mnogobrojnih etničkih grupa. Rusija je spremna na daljnji nastavak suradnje s tom zemljom oko civilnih, vojnih i struktura koje sudjeluju u borbi protiv trgovine narkoticima, izjavio je Lavrov.

Danas se s iste svečanosti u Moskvi oglasio i predstavnik katarskog ureda talibanskog pokreta u tom gradu Delawar Shahabuddin, izjavivši, kako talibani žele mir u “Islamskom Emiratu Afganistanu”, ali kao prepreku za to smatraju „stranu umiješanost, s kojom se mora završiti u Afganistanu“.

Podsjećamo: sinoć je u organizaciji ruskog Ministarstva vanjskih poslova održan sastanak afganistanskih političara na čelu s bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem s predstavnicima katarskog ureda talibanskog pokreta. Cilj sastanka bile su unutarafganistanske konzultacije oko uspostave mira.

Napominjemo kako su u katarskom glavnom gradu Dohi prije nekoliko mjeseci počeli pregovori između talibanskog pokreta i SAD-a, s nadom da će se u njih uključiti i afgansitanska vlada u Kabulu. Upravo ova posljednja pruža i najveći otpor uspostavi dijaloga s talibanima jer je jasno kako bi buduća vlast u toj zemlji morala proizići iz kompromisa, što znači da bi morala uključivati i političke predstavnike i političke interese talibana. Kabul donekle ima pravo, jer se drži načela kako pregovora s teroristima nema. A upravo su SAD do nedavno ponavljale to isto.U međuvremenu talibani i dalje imaju vojnu inicijativu i nadziru više od polovice afganistanskog teritorija usprkos zapadnoj vojnoj intervenciji koja traje još od 2001.g i koja je pokrenuta upravo s ciljem eliminacije talibana, označenih kao teroristička organizacija. Taj se termin posljednjih mjeseci polako gubi iz javne i političke uporabe, čime se de facto priznaje realnost na terenu i pokretu daje širi nacionalni karakter.

Uostalom, ne jednom smo proteklih desetljeća svjedočili velikoj rastezljivosti pojmova „terorizam“ i „terorist“, uglavnom prema potrebama velikih igrača i njihovoj podjeli terorista na „tuđe“ i „teroriste-ali ipak naše teroriste“.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like