Rusija i SAD razmatraju mogućnost zajedničke operacije u Aleppu

Vrlo zanimljiva vijest upravo je stigla iz ruske agencije „Interfax“. Radi se o navodnom razgovoru američkih i ruskih delegacija u Ženevi, u kojem se razmatra moguća zajednička vojna operacija dviju zemalja u sirijskom gradu Aleppu, a koja bi mogla otpočeti sredinom rujna.

„Države razmatraju mogućnost počinjanja izvođenja koordiniranih napada na borce u Aleppu negdje sredinom rujna“, kazao je ruskoj agenciji njihov izvor u Ženevi, blizak američko-ruskim pregovorima.

Pritom je izjavio, kako bi do otpočinjanja napada, u gradu trebali ostati samo oni islamistički borci koji ne žele položiti oružje i izići iz Aleppa. „Oni borci koji ostanu u gradu bit će blokirani i podvrgnuti uništenju“, kaže ruski izvor. Nije navedeno hoće li u tim napadima sudjelovati i sirijske zračne snage.

Podsjećamo, kako je koncem srpnja Rusija započela humanitarnu operaciju u Aleppu i otvorila nekoliko koridora za napuštanje istočnih dijelova grada koji se nalaze u okružju vladinih snaga. Tim koridorima, osim civila, dozvoljeno je napuštanje grada i za islamističke snage, čak i s osobnim naoružanjem, uz jamstvo potpune amnestije sa strane vlade u Damasku u naredna tri mjeseca. Međutim, ruska humanitarna operacija tada nije naišla na pozitivnu reakciju sa strane SAD-a, koji ju je smatrao primoravanjem na predaju oporbenih snaga u Aleppu. Nakon toga je i započela velika ofanziva združenih islamističko-oporbenih snaga iz regije Aleppo i susjedne zapadne regije Idlib. Međutim, ona, nakon početnog uspjeha, nije polučila značajnije rezultate te je većina njihovih boraca i dalje ostala blokirana u istočnim kvartovima Aleppa. Od tada pa do danas nastavljaju se borbe vladinih snaga i pobunjeničkih postrojbi ali znatno nižeg intenziteta nego li je to bilo početkom kolovoza. U vrijeme kritičnih situacija po službenu sirijsku vojsku na jugo-istoku Aleppa, kojima je u jednom trenutku prijetilo i potpuno okruženje, u borbe su se, osim sirijskih, intenzivno uključivali i ruski bombarderi. Danas sirijsko zrakoplovstvo djeluje uglavnom po prilaznim komunikacijama tome gradu, nastojeći spriječiti dostavu naoružanja i svježih vojnih snaga okruženim islamistima.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like