Rusija sankcionira Bidena, Blinkena, Hillary Clinton i Jen Psaki kao odgovor

Iz Moskve danas tvrde da će sankcionirati brojne sadašnje i bivše dužnosnike SAD-a. Popis uključuje predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonyja Blinkena, medijsku tajnicu Bijele kuće Jen Psaki i bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton što je pomalo neobična odluka s obzirom da je izvan funkcije, prenosi The Independent.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije najavilo sankcije preko Twittera: “Kao odgovor na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u Sjedinjene Države najvišim ruskim dužnosnicima, koji stupaju na snagu 15. ožujka ove godine, ruska ‘stop lista’ uključuje Joe Bidena, Anthony Blinkena i brojne druge Amerikance na temelju reciprociteta”, priopćilo je ministarstvo danas. Osim navedenih, u Rusiju neće smjeti ući ni nacionalni savjetnik Jake Sullivan te ministar obrane Lloyd Austin, prenosi NDTV.

Otkako je invazija na Ukrajinu započela prošlog mjeseca, SAD i druge nacije uvele su oštre sankcije Rusiji i njenom vodstvu. Mjere su značajno oštetile rusko gospodarstvo, a zapadni stručnjaci vjeruju da bi zemlja uskoro mogla bankrotirati. Sankcije su također posebno ciljale ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov uži krug, zamrzavajući njihovu imovinu i zabranjujući im ulazak u neke zemlje, uključujući SAD. Formulacija izjave od utorka jasno je dala do znanja da su ruske sankcije američkim čelnicima, prošlim i sadašnjim, zamišljene kao odmazda na američke mjere, tj. donesene su “na temelju reciprociteta”.

Komentari

komentar

You may also like