Rusija se nada okončanju borbi u Ukrajini u “doglednoj budućnosti”

Moskva se nada da bi “specijalna vojna operacija” (kako je nazivaju) u Ukrajini mogla biti okončana u doglednoj budućnosti, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima danas.

Komentirao je svoj intervju britanskoj televiziji Sky News gdje je ranije rekao da se Rusija nada da će “operacija postići svoje ciljeve ili završiti pregovorima ruskog i ukrajinskog izaslanstva u sljedećih nekoliko dana, u dogledno vrijeme”.

Upitan danas je li zaista mislio da bi to moglo biti pitanje dana, Peskov je za ruski TASS rekao: “Govorimo o doglednoj budućnosti”. Govoreći o osnovama za ove prognoze, Peskov je rekao: “Operacija se nastavlja i naši ciljevi se postižu”. Obavlja se “suštinski rad kako na vojnoj strani, u smislu unapređenja operacije, tako i na strani pregovarača koji su u procesu pregovora s ukrajinskim kolegama”, rekao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače najavio je “specijalnu vojnu operaciju” kao odgovor na navodni zahtjev za pomoć šefova samoproglašenih republika u Donbasu. Naglasio je da Moskva nema planove za okupaciju ukrajinskih teritorija, ali ima za cilj “demilitarizirati” i “denacificirati” zemlju.

Komentari

komentar

You may also like