Rusija se neće pridružiti Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja

Rusija se neće pridružiti Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. To je komentirala nakon završetka prve konferencije država sudionica Ugovora o zabrani nuklearnog oružja (TPNW).

Valja naglasiti da u ovom sporazumu ne sudjeluje niti jedna država koja zaista posjeduje nuklearno oružje. Sporazumom se zabranjuje posjedovanje, razvoj i testiranje nuklearnog oružja. Sporazum je nastao 2017. i ima 65 država članica. Ovaj ugovor nije isto što i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je nastao 1968. kojim se dogovara daljnje neširenje naoružanja i smanjenje postojećih zaliha. NPT Ima 192 državu članicu, uključujući i sve države koje imaju nuklearno oružje osim Indije, Pakistana, Sjeverne Koreje i Izraela (koji taji ima li nuklearno oružje ili ne).

Prema riječima ruske glasnogovornice, nametljivo širenje sporazuma TPNW produbljuje nejedinstvo između država. “U vezi sa željom se univerzalizira sporazum, naglašavamo: Rusija se ne namjerava pridružiti ovom sporazumu i smatra da ugovor ne uspostavlja nikakve univerzalne standarde: ni sada ni u budućnosti”, rekla je, prenosi je ruski TASS. Prema Zaharovoj, Moskva se i dalje čvrsto drži stava da je razvoj sporazuma bio preran, pogrešan i, zapravo, kontraproduktivan. Ovaj sporazum ne čini ništa za smanjenje rastućih nuklearnih rizika i ne približava čovječanstvo ni korak bliže cilju koji je u njemu naznačen, a pristup zacrtan u ugovoru samo dovodi do povećanja kontradikcija između nuklearnih i nenuklearnih država, naglasila je. “Ugovor ne uzima u obzir vojno-političku i vojno-stratešku situaciju i kosi se s načelom da se nuklearno razoružanje provodi na način da bi to dovelo do “povećanja razine sigurnosti za sve”. Rusija, kao ni ostale države s nuklearnim potencijalnom, nije sudjelovala na konferenciji i ne namjerava to činiti u budućnosti. Također ne planiramo surađivati sa stvorenim pomoćnim strukturama”, tvrdi.

Komentari

komentar

You may also like