Rusija se povlači iz Vijeća država Baltičkog mora

Rusija je donijela službenu odluku o povlačenju iz Vijeća država Baltičkog mora, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Tass.

“Kao odgovor na neprijateljske akcije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poslao je poruku izaslanicima država članica CBSS-a, visokom predstavniku Europske unije [Josep Borrell], kao i Tajništvu Vijeća u Stockholmu, obavještavajući ih o povlačenju [Rusije] iz organizacije. Istovremeno, Savezna skupština Ruske Federacije odlučila je povući se s Parlamentarne konferencije Baltičkog mora”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je naglasilo da ova odluka neće utjecati na prisutnost Rusije u regiji. “Pokušaji da se naša zemlja odmakne od Baltika osuđeni su na propast. Nastavit ćemo raditi s odgovornim partnerima, održavati događaje o ključnim pitanjima razvoja Baltika – našeg zajedničkog naslijeđa i nastavit ćemo štititi interese naših sunarodnjaka.” Trenutna situacija u vijeću je na savjesti onih koji su rušili temelje ove organizacije, dodaju iz Ministarstva.

“Situacija u Vijeću država Baltičkog mora je degradirajuća. Države NATO-a i EU-a unutar Vijeća odbacile su ravnopravan dijalog i načela na kojima je stvorena ova baltička regionalna struktura, a Vijeće postupno pretvaraju u instrument antiruske politike”, poručuju iz Ministarstva. “Nezakonite i diskriminatorne odluke donose se kršeći pravilo konsenzusa. Rusiji je ‘zabranjeno’ sudjelovanje u projektima Vijeća, dok je Bjelorusija ‘suspendirana’ kao promatrač.”

Ministarstvo je također napomenulo da su zapadne države “monopolizirale Vijeće u svojim vlastitim konjunkturnim ciljevima”, te se ne vide perspektive za ponovno uspostavljanje normalnog rada Vijeća, “tonući uvijek u rusofobiju i laž”. “Daljnje prisustvo naše zemlje u Vijeću smatramo besmislenim i kontraproduktivnim. Rusija neće sudjelovati u pretvaranju organizacije u drugu platformu za sabotažne aktivnosti i ‘zapadnjačku taštinu'”, priopćeno je iz Ministarstva.

Vijeće država Baltičkog mora (eng. Council of the Baltic Sea States) regionalna je međuvladina organizacija zemalja oko Baltičkog mora, kao i Islanda i Norveške. Vijeće čini 11 država članica uz Europsku uniju, a još 11 zemalja ima status promatrača. Sjedište organizacije je u Stockholmu u Švedskoj, gdje se nalazi Tajništvo vijeća. Službeni jezik je engleski. Vijeće je osnovano 1992. godine u Kopenhagenu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica i predstavnika EU, uslijed geopolitičkih promjena na području Baltičkog mora poslije Hladnog rata. Tom prilikom samo su Danska i Njemačka bile članice i ovog Vijeća i Europske Unije, dok je danas većina država u Vijeću također dio EU. Island se pridružio zajednici 1995. godine. Stalno Tajništvo vijeća osnovano je 1998. godine.





 

 

Komentari

komentar





You may also like