Rusija se priprema za slanje tenkova T-14 Armata, tvrde iz Londona

Britansko ministarstvo obrane jutros je, prema obavještajnim izvorima, navelo kako se Moskva trenutno fokusira na pripremu tenkova T-14 Armata, Manji broj njih bit će raspoređen “za prvo operativno raspoređivanje tog tipa” u ratom razorenoj susjednoj zemlji.

“Međutim, posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u lošem stanju. Nije jasno koji su točno aspekti vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sustavima toplinske slike. Godine 2021. ministar obrane Sergej Šojgu opisao je planiranu proizvodnju za 2022. samo kao “eksperimentalno-industrijsku”. Stoga je malo vjerojatno da će bilo koji raspoređeni tenk T-14 zadovoljiti uobičajene standarde za novu opremu da bi se smatrala operativnom”, dodaju iz Londona u objavi preko Twittera.

Ruske oružane snage trenutno koriste tenkove T-72, T-80 i T-90M za rat s Ukrajinom. U studenom je Rusija provodila testove na tenku T-14 Armata na vojnom poligonu u Kazanu. Snimljen je i dio testiranja T-14. Prikazan je tenk koji se kreće velikom brzinom po blatnjavom terenu, praćen ruskim pješacima. Taj video bio je jedan od razloga zašto su neki nagađali da se Rusija priprema poslati svoj najnoviji glavni borbeni tenk u Ukrajinu. Rusija je posljednjih godina pokazala da se ne boji testirati svoje novo oružje u borbenim uvjetima. Rat u Siriji je često bio “poligon” za testiranje Armate, Su-57 i novih modifikacija na lovcu Su-35.

Komentari

komentar

You may also like