Rusija se vraća na Kubu i to – dugoročno!

Rusija ima strateške interese u Latinskoj Americi, izjavio je u Havani potpredsjednik ruske vlade Yuri Borisov.

„Hoću uvjeriti kolege, da Rusija ima dugoročne strateške interese u Latinskoj Americi. I mi dolazimo ovdje ne na jedan dan, već na desetljeća. To je zalog naših budućih čvrstih gospodarskih, kulturnih veza. I tako mora biti“, izjavio je Borisov na drugom poslovnom forumu „Rusija-Latinska Amerika“ u glavnom gradu Kube, Havani.

Pri tom je naglasio posebnu važnost trgovinske i ekonomske suradnje sa zemljama Latinske Amerike, poglavito s Kubom, gdje se provode ozbiljna investicijska ulaganja, traju veliki infrastrukturni projekti, pri čemu se ne radi o trenutačnim zaradama, već dugoročnim projektima koji jamče partnerske odnose na godine i desetljeća, kazao je potpredsjednik ruske vlade. Kao primjer takvih dugoročnih investicija naveo je ulaganje i obnovu „cjelokupne željezničke infrastrukture“ na Kubi, vrijednu cca 2 milijarde eura.

Borisov je kazao kako Rusija ne namjerava Latinsku Ameriku iskorištavati kao platformu za geopolitičke obračune s bilo kim, ili za brzu zaradu. Rusija je spremna tim zemljama isporučiti naprednu tehnologiju i projekte iz sfere energetike, svemira, zrakoplovne industrije i td. Pri tom ruske tvrtke moraju početi provoditi „agresivne biznis-modele“ jer se „previše vremena gubi na pregovaračke procese i uzalud troše novci, a imamo o čemu razmisliti“, kazao je Borisov.

U svezi ovih riječi i novog impulsa u razvoju ukupnih rusko-kubanskih odnosa, teško je vjerovati kako Moskva ne računa i na vojno partnerstvo s Kubom i drugim zemljama regije, barem kada je u pitanju izvoz ruskog naoružanja. Pretendenata za njegovu kupnju u toj je regiji uvijek bilo, a ima ih i sada. U tom kontekstu interesantno je podsjetiti i na prekjučerašnju pobjedu na brazilskim predsjedničkim izborima osobe vrlo bliske američkom predsjedniku Donaldu Trumpu – Jaira Bolsonara. To će biti zanimljivo pratiti i iz perspektive dobrih odnosa između Rusije i Brazila, kao najveće zemlje Latinske Amerike, koja je, između ostalog, i važna članica kluba BRIKS zemalja, u kojem je već operacionalizirana i praktična gospodarska suradnja, primjerice kroz investicije u okviru zajedničke Banke BRIKS. Kako će to u buduće funkcionirati vidjet će se vrlo brzo, kroz prve konkretne vanjskopolitičke poteze novog brazilskog čelnika, kojemu neće biti lako s obzirom na veliku političku, socijalnu i ideološku polarizaciju brazilskog društva.

Zoran Meter: Bolsonaro – proizraelski predsjednik u protuizraelskom Brazilu





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like