Rusija smanjila opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1 na 20% kapaciteta

Ruski Gazprom u srijedu je prepolovio količinu prirodnog plina koja teče glavnim plinovodom iz Rusije u Europu na 20% kapaciteta. To je najnovije smanjenje Sjevernog toka 1 za koje je Rusija okrivila tehničke probleme, ali Njemačka to naziva političkim potezom za sijanje nesigurnosti i podizanje cijena usred rata u Ukrajini, izvještava Associated Press.

Ruski energetski div pod državnom kontrolom objavio je u ponedjeljak da će smanjiti protok plinovoda Sjeverni tok 1 koji vodi do Njemačke zbog popravaka opreme. Pojavila su se nova strahovanja da bi Rusija mogla potpuno isključiti plin koji se koristi za napajanje industrije, proizvodnju električne energije i grijanje domova kako bi pokušala steći političku moć nad Europom dok pokušava povećati svoje razine skladištenja za zimu.

Podaci plinova Sjeverni tok 1 i šef njemačkog mrežnog regulatora, Klaus Mueller, potvrdili su smanjenje. “Plin je sada dio ruske vanjske politike i moguće ruske ratne strategije”, rekao je Mueller za radio Deutschlandfunk.

Cijene prirodnog plina porasle su na europskoj referentnoj vrijednosti TTF na razine koje nisu viđene od početka ožujka i gotovo su šest puta više nego što su bile prije godinu dana. Rastuće cijene energije potiču rekordnu inflaciju, smanjuju potrošačku moć ljudi i povećavaju zabrinutost da bi Europa mogla upasti u recesiju ako ne uštedi dovoljno goriva da prebrodi hladne mjesece. Taj strah naveo je vlade Europske unije u utorak da pristanu smanjiti upotrebu prirodnog plina kako bi se zaštitile od daljnjih smanjenja opskrbe iz Rusije. Nacrt zakona ima u cilju smanjiti potražnju za plinom za 15% od kolovoza do ožujka dobrovoljnim koracima. Ako ne bude dovoljno ušteda, u bloku od 27 zemalja pokrenut će se obvezni rezovi.

Rusija, koja je od rata smanjila ili isključila prirodni plin za 12 zemalja EU-a, inzistira na tome da je novi ispust kroz Sjeverni tok 1 nastao jer je potrebno održavanje turbine za kompresorsku stanicu, a druga turbina poslana na popravak u Kanadu nije još na mjestu. Rečeno je da je papirologija za povrat potonje turbine pokrenula pitanja o zapadnim sankcijama.

Europski čelnici i analitičari kažu da su smanjenja opskrbe izgovor da se pokušaju podijeliti zemlje Europske unije i podići cijene. “Kao i prije, ne vidimo tehnički razlog” za rezove, rekla je glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann u Berlinu, dodajući da “s našeg gledišta ništa ne stoji na putu transportu turbine u Rusiju”. “Ono što ovdje vidimo zapravo je igra moći i nećemo dopustiti da nas to impresionira”, dodala je.





Najnoviji potez Gazproma “čini se da podupire naše mišljenje da su nedavna ruska smanjenja protoka namjerno pogoršanje trgovine plinom zbog geopolitičkih eskalacija”, naveo je u utorak James Huckstepp, menadžer za plinsku analitiku za Europu, Bliski istok i Afriku u S&P Global Commodity Insights. “Budući da je to tako, to povećava naš skepticizam oko ruskog uvoza u mjesecima koji dolaze”, rekao je Huckstepp.

Na Rusiju se donedavno odnosila oko trećina njemačkih zaliha plina. Vlada je prošli tjedan objavila da je pad protoka plina potvrdio da se Njemačka ne može osloniti na ruske isporuke, najavivši da će pojačati zahtjeve za skladištenje plina i poduzeti daljnje mjere za očuvanje zaliha.

 





Komentari

komentar

You may also like