Rusija smatra da će Turska izvršiti obveze o Aji Sofiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov u intervjuu za Atensku makedonsku agenciju – AMHA, izjavio je kako Ankara mora izvršiti preuzete obveze povezane sa statusom istanbulske bazilike Svete Sofije (Aja Sofija) kao objekta svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNECSO-a.

„Polazimo od toga da će se turska strana, kako su nas više puta uvjeravali, voditi načelima uzajamnog uvažavanja, i s dužnim razumijevanjem odnositi prema osjećajima pravoslavnih vjernika i izvršiti na sebe preuzete obveze oko provedbe svih pravila i uvjeta, vezano uz status objekta, osigurati njegov izgled i dostupnost za turiste i hodočasnike“, izjavio je ruski šef diplomacije.

Ocjenu stanja hrama donosit će nadzorna misija stručnjaka UNESCO-a, kazao je Lavrov i dodao: „Nadamo se kako će nakon rezultata provedenog nadzora od 5.-9. listopada ove godine biti operativno predstavljeni zaključci komisije, … u odnosu na kvalitetu obavljenih restauratorskih radova od strane Turske… i o poštivanju slobodnog pristupa u Svetu Sofiju predstavnika svih vjeroispovijesti.“

Z. Meter: Tko više šteti kršćanstvu: muslimanska Turska ili truli Zapad?

 





Komentari

komentar

You may also like