Rusija spremna odbaciti dolar i prijeći na euro

Ruski ministar financija Anton Siluanov, u svom je govoru na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, izjavio, kako je Rusija u vanjskotrgovinskim plaćanjima spremna prijeći s dolara na euro, ukoliko EU bude željela očuvati gospodarsku suradnju i odluči ne popustiti američkim pritiscima.

„Kako mi vidimo, ograničenja koja se uvode američkim partnerima imaju eksteritorijalni karakter. I spremost Europe na predstavljanje svog stava američkim partnerima je ono o čemu će ovisiti, hoće li se pronaći izlaz kroz plaćanja u eurima umjesto u dolarima“, kazao je Siluanov.

Posljednje izjave iz SAD-a i EU govore o razmimoilaženju stavova i pogleda na očuvanje odnosa s Rusijom. SAD predlažu Njemačkoj odbacivanje ruskog plina i projekta „Sjeverni tok 2“, u zamjenu za američki ukapljeni plin. Međutim, Njemačka namjerava povećati kupovinu plina iz Rusije, izjavio je ranije  njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier.

Europski je biznis integriran u rusko gospodarstvo i gubi veliki novac zbog postojećih proturuskih sankcija koje se svakih šest mjeseci produžuju još od 2014.g. i početka ukrajinske krize. Zbog toga EU biznis često istupa s izjavama o nužnosti ukidanja međusobnih sankcija i protivi se uvođenju novih.

Ruski ministar financija Siluanov izjavio je i slijedeće: „Ukoliko naši europski partneri zauzmu svoju jednoglasnu poziciju, mi ćemo izlaz vidjeti u euru kao platežnom sredstvu, europskim organizacijama za provođenje financijskih transakcija za plaćanje roba i usluga, koje danas djelomično padaju pod različita ograničenja.“

Podsjećamo: u svibnju ove godine, u svom govoru u ruskom parlamentu, predsjednik RF Vladimir Putin kazao je, kako američke sankcije, koje krše načela svjetske trgovine, demonstriraju čitavom svijetu da je monopol dolara nesiguran i opasan. Putin se zauzima za smanjenje ovisnosti tečaja rublja od američkog dolara i traži povećanje ekonomskog suvereniteta Rusije, kao i smanjenje uloge dolara u svjetskoj trgovini naftom. Također je izjavio kako će se nastaviti premještaj osiguranja ruskih zlatnih rezervi iz dolarskih aktiva.





Do sredine 20.-ih godina i Euroazijski ekonomski savez (EAES), na čelu s Rusijom, namjerava u plaćanju u međusobnoj trgovini u potpunosti prijeći na nacionalne valute. Sada se platni promet unutar EAES odvija u dolarima i eurima u iznosu oko 50%, što povećava njihovu ovisnost o EU i SAD-u.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like