Rusija spremna podržati Armeniju i Tursku u procesu normalizacije odnosa

Zanimljiva vijest stiže iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, a odnosi se na povijesno vrlo složene i opterećujuće tursko-armenske odnose, prije svega one vezane uz turski genocid nad armenskim narodom tijekom Prvog svjetskog rata i nakon njega (1915.-1922.) na prostoru tadašnjeg Osmanskog carstva a kojeg Ankara do dan danas negira.

Napetosti novijeg datuma između dviju država prije svega se odnose na armensko-azerbajdžanske odnose i sukob između spomenutih država oko statusa Nagorno Karabaha – u čemu je Turska otvoreni saveznik Azerbajdžana. Ali neovisno o tome Ankara postojano odašilje signale Erevanu o tome da je spremna na normalizaciju odnosa i gledanje u budućnost, što se do sada s armenske strane redovito odbijalo.

Evo najnovije vijesti iz Moskve o spomenutoj temi:

Prema današnjim riječima glasnogovornice ruskog MVP Marije Zaharove na medijskoj konferenciji u Moskvi, Rusija se uvijek zalagala za normalizaciju armensko-turskih odnosa. Štoviše, Moskva je zabilježila i primila na znanje nedavnu razmjenu pozitivnih signala između Erevana i Ankare (o tome na kraju teksta).

“U prošlosti smo izravno sudjelovali u relevantnim naporima posredovanja, olakšavali potpisivanje takozvanih Zürichških protokola 2009. u Zürichu”, istaknula je Zaharova, podsjećajući da su ti protokoli predviđali postupno poboljšanje odnosa između Armenije i Turske bez ikakvih preduvjeta.

U to je vrijeme Rusija imala učinkovitu i djelotvornu ulogu, ali dvije strane nisu provele tada postignute dogovore, kazala je glasnogovornice ruskog MVP i dodala:





“Sada smo spremni pomoći zbližavanju dviju susjednih država na temelju međusobnog poštivanja i uvažavanja međusobnih interesa.”

Moskva polazi od pretpostavke da bi poboljšanje odnosa između Erevana i Ankare pozitivno djelovalo na miru, stabilnosti i prosperitet regije.

Što se tiče “Platforme šest”, čiju je ideju nedavno najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Zaharova je napomenula kako bi ovaj format mogao zadovoljiti interese svih njegovih eventualnih sudionika i pridonijeti jačanju mira, povjerenja i poticanju gospodarske suradnje na Južnom Kavkazu.





Kako navodi medij Eadaily, turski predsjednik Erdogan je 29. kolovoza ukazao na „povijesnu šansu” u regiji nakon završetka rata u Nagorno Karabahu u jesen prošle godine, ponudivši Armeniji “postupnu normalizaciju” odnosa.

U odgovoru na izjave turskog čelnika, armenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je kako vidi pozitivne signale vodstva susjedne zemlje u kontekstu uspostave mira u regiji. Na institucionalnoj razini Erevan takve inicijative još nije službeno prihvatio. Možda sada ipak hoće s obzirom na prošlotjedni razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

 

Komentari

komentar

You may also like