Rusija spremna propustiti brodove s hranom kroz Crno more, ali pod određenim uvjetima

Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za plovila koja prevoze hranu kako bi napustili Ukrajinu, u zamjenu za ukidanje određenih sankcija, citirala je novinska agencija Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka.

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija poslala tisuće vojnika u Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica zaglavljeno je u silosima u zemlji. Rusija i Ukrajina čine gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, a nedostatak značajnog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka pridonosi rastućoj globalnoj krizi s hranom, piše Euractiv. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja. Zapadne sile raspravljale su o ideji uspostavljanja “sigurnih koridora” za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, dodajući da bi za svaki takav koridor bio potreban ruski pristanak.

“U više navrata smo izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su nametnute ruskom izvozu i financijskim transakcijama”, rekao je Rudenko. “Također zahtijeva razminiranje od strane ukrajinske strane svih luka u kojima su brodovi usidreni. Rusija je spremna osigurati neophodan humanitarni prolaz”, tvrdi. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje mina u Crnom moru. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje s globalnim posljedicama.

“Uvijek smo spremni na dijalog sa svima onima koji traže mirno rješavanje svih problema. Izjavu Ursule von der Leyen prepuštam njezinoj savjesti” , rekao je Rudenko. Rekao je da će Rusija razgovarati o mogućnosti razmjene zarobljenika s Ukrajinom nakon što oni koji su se predali budu osuđeni. Rudenko je također rekao da je preuranjeno uspostavljanje ruske vojne baze na području ukrajinske regije Herson pod ruskom kontrolom.

Rusko ministarstvo obrane je jučer objavilo da je luka Mariupolj, koja je sada pod ruskom kontrolom, ponovno u funkciji.“Kako bi se osigurao siguran izlazak stranih plovila iz luke Mariupolj, bit će organiziran koridor dug 115 milja i širok dvije milje prema Crnom moru”, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Kao rezultat mjera koje je poduzela ruska mornarica, u luci Mariupol otklonjena je opasnost od mina, a u tijeku su i mjere za obnovu lučke infrastrukture, navodi se.

Komentari

komentar





You may also like