Rusija Srbiji dostavlja 2 milijuna doza cjepiva Sputnik V

Ruski fond za izravna ulaganja i srpska vlada postigli su sporazum o isporukama Srbiji dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, što će omogućiti cijepljenje milijun ljudi, a cijepljenje u Srbiji počelo je danas, objavio je spomenuti ruski Fond.

To će biti druga serija ruskog cjepiva, a prva je isporučena Srbiji 30. prosinca prošle godine.

Cijepljenje srpskog stanovništva već je počelo. U srijedu, 6. siječnja, predsjednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin cijepljeni su ruskim cjepivom Sputnik V, navodi RIA.

Što će biti s cjepivom za ostali dio srpskog stanovništva, i hoće li Srbija “diverzificirati” njegovu nabavu u skladu s “diverzifikacijom” svoje vanjske politike ne navodi se, ali Geopolitika News takav scenarij ne isključuje pa nas ne bi čudilo da se, primjerice, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić cijepi Pfizer/BioNTechovim cjepivom..

Sve se ovo itekako uklapa i u slijedeće činjenice:

Početkom nove godine argentinska vlada odlučila je cijepiti stanovništvo ruskim cjepivom Sputnik V protiv Covida-19, što je izazvalo oštre reakcije kako iz SAD-a tako i od proameričke oporbe u toj zemlji. Danas je, također, bolivijsko Nacionalno vijeće za imunizaciju objavilo preporuku za korištenje ruskog cjepiva Sputnik V, kao i kineskog preparata protiv tog koronavirusa od proizvođača Sinovac Biotech, o čemu je izvijestila zamjenica ministra zdravstva Bolivije Maria Renez Castro, kazavši pri tom kako je posljednja na listi preporuka za Pfizerovo cjepivo (Agencia Boliviana de Informacion).
Sve je više očito kako se cjepiva i cijepljenja protiv Covida-19 itekako uklapaju u globalnu geopolitičku borbu Istoka i Zapada, kao i u „rat“ krupnih poslovnih krugova.

Komentari

komentar

You may also like