Rusija susreće prepreke pri svakom pokušaju pomirenja Sirije, tvrdi ruski UN poslanik

Brojni pokušaji Rusije za ostvarenjem primirja u Siriji naišli su na političke blokade drugih država, tvrdi Vasilij Nebenzja, ruski stalni poslanik pri UN-u.

“Rusija poduzima maksimalan trud da promovira miran suživot u Siriji. Ipak, skoro svaki takav pokušaj nailazi na otpore. Uzmimo za primjer kemijsko naoružanje: zahvaljujući zajedničkim naporima, sirijski kemijski arsenal je uništen. Međutim, nakon toga su iz drugih zemalja iskoristili spoznaju da je Sirija imala takvo oružje samo kako bi izvršili daljnji pritisak na sirijsku vlast.”- kazao je za TASS ruski poslanik pri UN Vijeću sigurnosti.

Naveo je kako Rusija želi zaustaviti “politizaciju ljudskih prava” u Siriji te uspostaviti “konstruktivni dijalog između Damaska i UN-a” kako bi humanitarna pomoć došla do svih Sirijaca.

Kao problematičan primjer je naveo zračni napad UK i Francuske u Siriji bez dozvole Vijeća sigurnosti. Opravdanje za takav napad je bio navodni napad kemijskim oružjem u gradu Doumi. Ipak, navodi kako nije bilo zaključka o tome je li napad kemijskim oružjem isceniran ili stvaran te tko je uopće upotrijebio takvo oružje.

 

Komentari

komentar





You may also like