Rusija testira izviđački zrakoplov Tu-214R iznad Ukrajine

Ruske zračno-svemirske snage testirale su i nastavljaju testirati svoj novi izviđački zrakoplov Tu-214R. Te su tvrdnje objavljene u nekoliko ruskih medija, uključujući RIA Novosti.

Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslan u Ukrajinu kako bi otkrio vojne ciljeve. Drugi stručnjaci tvrde da je Tu-214R korišten za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura. Tu-214R je relativno novi zrakoplov u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009., zrakoplov je službeno primljen u službu 2012. Trenutno ruska vojska ima dvije takve letjelice, no 2016. Moskva je naručila i treću.

Prema izvorima za vojni portal bulgarianmilitary, nedavno je jedan od ta dva aviona bio primljen na popravak. Izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa navodno je rekao da je “Tu-214R korišten za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih popravaka”.

Informacije koje je Rusija dala o sposobnostima zrakoplova su oskudne. Ono što znamo jest da je Tu-214R opremljen s “nekoliko svesmjernih i bočnih radara, opremom za elektroničko izviđanje, kao i elektroničko-optičkim sustavom koji proizvodi fotografije iz zraka visoke rezolucije.” Ruski izvori tvrde da avion detektira neprijateljske radiostanice i radare na udaljenosti od 400 km. S druge strane, Ukrajina nema takvu opremu. Ipak, Europsko zapovjedništvo Sjedinjenih Država [USEUCOM] osigurava potrebne obavještajne podatke Kijevu. Od njih ukrajinske obavještajne službe dobivaju koordinate ruskih položaja, letova zrakoplova, kao i smjerove kretanja ruskih trupa.

Komentari

komentar





You may also like