Rusija testirala interkontinentalnu nuklearnu grdosiju Sarmat; Putin tvdi da nema premca

Rusija je priopćila u srijedu da je testiralainterkontinentalnu balističku raketu RS-28 Sarmat , strateško oružje za koje predsjednik Vladimir Putin tvrdi da nema premca nigdje u svijetu.

Televizija je prikazala Putina kako ga izvještava vojska da je projektil lansiran iz kozmodroma Plesecka na sjeverozapadu zemlje i pogodio je mete na poluotoku Kamčatka na ruskom dalekom istoku, prenosi Reuters. “Nova raketa ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposobna je nadvladati sve moderne sustave proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

Iz ruskog Ministarstva obrane pojasnili su da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja te da je ono omogućilo da se potvrdi ispravnost dizajna i tehničkih karakteristika rakete. Raketa je lansirana iz “silosa”.  Kako se očekuje, nakon testiranja, Sarmat će ući u službu raketnih snaga strateškog karaktera, prenosi RIA. “Raketni sustav Sarmat zamijenit će Vojvodu”, također je priopćeno iz ministarstva. “Vojvoda” je naziv za R-36M2 rakete. Očekuju da će nove rakete ući u službu do kraja godine.

Sarmat je strateški raketni sustav na tekuće gorivo, a težina jedne takve rakete prelazi 200 tona. Brzina rakete je čak 25 000 km/h, dok je domet oko 18 000 km. Očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje. Raketa može ponijeti i 10 tona bojevih glava. Naravno, glavna svrha i prijetnja rakete je da to budu nuklearne bojeve glave. Sarmat može ponijeti nekoliko “kliznih” vozila kao što je Avangard te protumjere za proturaketne obrane. Nagađa se da bi Sarmat mogao letjeti putanjom preko Južnog pola i time bi raketa bila “imuna” na bilo koji trenutni sustav proturaketne obrane.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme geopolitičke napetosti zbog rata u Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like