Rusija traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog granatiranja nuklearne elektrane

Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 11. kolovoza zbog navodnih ukrajinskih napada na nuklearnu elektranu Zaporožje (NPP), rekao je novinarima u utorak izvor iz ruske misije pri UN-u.

“Rusija je zatražila brifing Vijeća sigurnosti UN-a koji će se održati popodne 11. kolovoza u vezi s najnovijim napadima Ukrajine na nuklearnu elektranu Zaporožje i njihovim mogućim katastrofalnim posljedicama”, rekao je izvor za ruski državni TASS. Rusija je zatražila da na sastanku sudjeluje i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, koji bi trebao napraviti izvješće o tom pitanju.

Moskva optužuje da je ukrajinska vojska u više navrata provodila napade na području nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Europi sa šest aktivnih reaktora. Tvrde da je ukrajinska vojska 7. kolovoza granatirala elektranu, posebno ciljajući skladište istrošenog nuklearnog goriva. Ruska vojno-civilna uprava grada Energodara, gdje se nalazi nuklearna elektrana, priopćila je da je ukrajinska vojska ispalila raketu Uragan kalibra 220 mm s kazetnom bojnom glavom na elektranu. Napad je, navodno, oštetio upravnu zgradu stanice i susjedni teritorij skladišta.

U ožujku 2022. ruska vojska je zauzela NE Zaporožje je stavljena pod kontrolu ruske vojske. Ruski TASS piše da trenutačno elektrana radi sa 70% kapaciteta jer područje Zaporoške oblasti ima višak električne energije. Postoje planovi da se dio električne energije proizvedene u NE Zaporožje usmjeri za Krim.

Komentari

komentar





You may also like