Rusija, Turska i Iran suprostavit će se separatističkim težnjama u Siriji

U ruskom Sočiju 31. srpnja završio je dvodnevni sastanak o Siriji u astanskom formatu – Rusija, Turska i Iran, na kojem su sudjelovali i predstavnici sirijske vlade i oporbe, kao i UN-ov izaslanik za tu zemlju Steffan de Mistura.

Sudionici sastanka usvojili su zajedničku izjavu, kojom su potvrdili svoje namjere u očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Rusija, Iran i Turska poduzet će sve mjere u svezi suprostavljanja nastojanjima za podrivanje državnog suvereniteta Sirije i separatizmu, cilj čega je i podrivanje „nacionalne sigurnosti susjednih zemalja“, navodi se u priopćenju.

Tri su zemlje pozvale međunarodnu zajednicu, prije svega UN i humanitarne organizacije, na povećanje humanitarne pomoći Siriji, pomoć u razminiravanju i uspostavi ekonomske i socijalne infrastrukture. Ističe se važnost pružanja pomoći Sirijcima u uspostavi normalnog života i početku konzultacija s međunarodnom zajednicom oko stvaranja uvijeta za siguran povratak raseljenih i izbjeglih osoba u svoje domove.

Rusija, Turska i Iran i dalje će pružati potporu Stefanu de Misturi u svezi osnivanja ustavotvornog vijeća za Siriju.Slijedeći sastanak o Siriji u astanskom formatu planira se za studeni 2018.g.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like