Rusija, Turska i Katar usvojili zajedničku izjavu o Siriji

U katarskoj prijestolnici Dohi, u četvrtak, 11. ožujka, ministri vanjskih poslova Rusije, Turske i Katara sastali su se kako bi razgovarali o sirijskoj krizi i mogućnostima suradnje u cilju postizanja trajnog političkog sporazuma. Tom je prigodom usvojeno zajedničko priopćenje, priopćilo je rusko MVP.

Ministri Sergej Lavrov, Mevlut Cavusoglu i Mohammed bin Abdel Rahman al-Thani uvjereni su kako za Siriju ne postoji vojno rješenje, te naglašavaju svoju predanost unapređivanju političkog procesa uz pomoć UN-a kako bi podržali unutar-sirijsko postizanje političke nagodbe u skladu s rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti i Ženevskim priopćenjem iz 2012. godine. Također su naglasili svoju odlučnost u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i protivljenju separatističkim planovima koji podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, kao i prijetnjama nacionalnoj sigurnosti susjednih zemalja.

Pri tom je Sergej Lavrov  naglasio kako ovaj format “ni na koji način ne zamjenjuje onaj iz Astane (vode ga Rusija, Iran i Turska), već ga nadopunjuje”.

 

 

Komentari

komentar





You may also like