Rusija -Turska: Kako izbjeći vojne incidente?

Sutra, 9. kolovoza, u ruskom Sankt Peterburgu se održava sastanak predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Recepa Erdogana, prvi nakon incidenta s rušenjem ruskog bombardera u studenom prošle godine. Pored mnoštva pitanja koja će biti na dnevnom redu, svakako će najvažnija biti ona koja se odnose na Siriju po kojoj dvije zemlje imaju različite poglede glede sudbine predsjednika Bashara al-Asada.

Kako bi se u budućnosti izbjegavali incidenti Rusija Turskoj namjerava predložiti uspostavu posebnih kanala veze na razini ministarstava obrane. S tim u svezi već je sačinjen paket dokumenata i ukoliko se o tome sutra suglase dvojica predsjednika, ruska strana će ga prosljediti turskom Ministarstvu obrane.

Radi se o sličnom mehanizmu kojeg je na početku svog vojnog angažmana u Siriji Rusija potpisala s Izraelom i SAD-om radi izbjegavanja incidentnih situacija pri djelovanju njihovih zrakolopva. Ruski prijedlog Turskoj, između ostalog, sadrži uspostavu kanala za razmjenu informacija i protokol za djelovanje na nebu iznad Sirije. Pripremljene su i upute za pilote o tome, kako reagirati u opasnim situacijama a da bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjeg opasnog incidenta.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like