Rusija Turskoj predlaže zajedničku operaciju u regiji Idlib

Nakon što je 31. siječnja turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu u intervjuu turskom mediju Hürriyet Daily News izjavio kako Moskva Ankari predlaže zajedničku vojnu operaciju protiv terorističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“ (u čijem sastavu vodeću ulogu igra bivša „Jabhat al-Nusra“ kao sirijski ogranak prosaudijske „Al-Qaide“) u zoni deeskalacije Idlib, smještenoj na sjeverozapadu Sirije, u subotu, 2. veljače, iz Moskve se u Ankaru vratila delagacija turskog Ministarstva obrane.

Ona je s ruskim kolegama razgovarala o stanju u Siriji, poglavito u spomenutoj regiji Idlib u kontekstu realizacije astanskih i pregovora iz ruskog Sočija od listopada prošle godine. Tada je, naime, dogovoreno izvršenje potpune demilitarizacije 10-20 kilometara u dubinu te regije, uključno i izmještanje svih boraca iz radikalnih organizacija (kako bi se sprječili napadi islamista na sirijske vojne snage i civile), a obvezu za provedbu iste preuzela je Turska. Podsjećamo, taj je sporazum dogovoren uoči samog pokretanja zajedničke sirijsko-ruske vojne operacije u Idlibu, koja je planirana nakon što je sirijska vojska, prethodno, kombinacijom vojno-diplomatsko-pregovaračkih metoda uspjela u ustavno-pravni poredak zemlje vratiti sve ranije uspostavljene zone deeskalacije (koje su u praksi bile sve samo ne zone deeskalacije, i iz kojih su ekstremisti svakodnevno vršili napade na položaje sirijske vojske i na urbane sredine pod njihovim nadzorom – Istočna Guta, zapadna predgrađa Damaska, Deraa i El-Quneitra). Sirijska vojska sve je te zone uspješno očistila usprkos različitim psihološko-propagandnim metodama ratovanja kroz plasiranje informacija o njezinom navodnom korištenju kemijskih otrova protiv civilnog stanovništva tih zona (zbog čega su u dva navrata SAD i saveznici krstarećim raketama gađali položaje i objekte sirijske vojske, bez bilo kakve stvarne namjere ili mogućnosti za promjenu odnosa snaga na terenu, a puno više kao PR akcije za zadovoljenje ušiju domaće javnosti, osjetljive na zločine protiv civilnog stanovništva s bilo koje strane oni dolazili, i svoga elektorata).

Ruska i turska strana danas su razgovarale i o stanju u zoni grada Manbija na sjeveru Sirije (arapskim stanovništvom naseljenog grada pod nadzorom kurdskih snaga) i zoni istočno od rijeke Eufrat, te su se suglasile o nužnosti uklanjanja razloga turske zabrinutosti za svoju sigurnost zbog aktivnosti kurdskih boraca iz postrojbi YPG (Ankara ih smatra terorističkim), kao i ISIL-ovih boraca, objavilo je tursko Ministarstvo obrane (info: agencija Anadolu). Zaključeno je kako će dvije zemlje nastaviti borbu protiv terorizma u okvirima uvažavanja teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like