Rusija tvrdi da i dalje postoje problemi s tranzitom u Kalinjingrad unatoč dogovoru s Europskom unijom

Ruska baltička eksklava Kalinjingrad suočava se s kvotama koje je uvela Europska unija za sankcioniranu robu koju može uvoziti preko Litve iz kopnene Rusije ili Bjelorusije, rekao je u utorak guverner regije, a prenosi Reuters.

Litva je razbjesnila Moskvu u lipnju zabranom kopnenog tranzita robe poput betona i čelika u Kalinjingrad nakon što su EU sankcije protiv njih stupile na snagu. Kao dio dogovora postignutog u srpnju, EU je nametnula ograničenja na količinu takve robe koja prelazi kopnom između Kalinjingrada i kopnene Rusije ili Bjelorusije, na temelju prosječnih količina u posljednje tri godine, kako bi spriječila da se Kalinjingrad koristi za izbjegavanje sankcija.

Guverner Kalinjingrada Anton Alikhanov procijenio je da ograničenja dopuštaju Rusiji da otpremi oko 500 000 tona sankcionirane robe ukupno u oba smjera svake godine. No, rekao je da su neke kvote već dosegnute, što Kalinjingradu onemogućuje, na primjer, uvoz cementa iz Bjelorusije – čija je količina uvoza prije iznosila oko 200 000 tona godišnje.

Moskva tvrdi da trgovina s njezinim udaljenim teritorijem ne bi trebala biti predmet ograničenja. “Danas smo već iscrpili ograničenja koja su postavili Europljani za prijevoz robe željeznicom: na primjer, određene vrste željeza, čelika, naftnih proizvoda, gnojiva, antifriza i drva”, rekao je Alikhanov na sastanku, a prenose ruske novinske agencije.

Bivši ruski veleposlanik u Litvi rekao je da je situacija “daleko od normalne”, iako je sporazum o tranzitu pomogao u izbjegavanju “najgoreg scenarija”. Alexeya Isakova, kojeg je Litva protjerala u ožujku, citiralo je Ministarstvo vanjskih poslova da je sustav kvota “grubo miješanje u unutarnje poslove naše zemlje”.

EU je uvela niz sankcija Rusiji i Bjelorusiji kao odgovor na odluku Moskve da u veljači pošalje trupe u Ukrajinu; neke od njih s teritorija Bjelorusije. Moskva uporno tvrdi da je morala zaštititi one koji govore ruski i ublažiti vojnu prijetnju vlastitoj sigurnosti – optužbe koje Kijev i Zapad odbacuju kao neutemeljene izgovore za osvajački rat.
Litva će dopustiti željeznički tranzit ruske robe prema Kalinjingradu

 

Komentari

komentar

You may also like